Șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, invitat la emisiunea „Politica” din cadrul postului nostru de televiziune, a ținut să vorbească despre mandatul său de patru ani care este la final, despre evoluția vieții politice și sociale din țara noastră.

Vorbind despre evoluția Republicii Moldova în acești patru ani, în contextul apropierii de Uniunea Europeană, Pirkka Tapiola a ținut să spună că justiția din țara noastră s-a apropiat de standardele europene, însă mai trebuie de lucrat asupra încrederii cetățenilor în justiție.

„Cred că legislația a devenit mai aproape de standardele europene, dar este nevoie de foarte multă voință politică pentru ca să fie simțite schimbări în societate. În calitate de observator, nu judecător, văd că relația dintre putere și cetățeni trebuie să fie mult mai deschisă. Aud tot mai multe întrebări despre transparența sistemului din partea cetățenilor”, a menționat diplomatul.

Potrivit lui Tapiola, cheia spre însușirea valorilor europene ar fi ca oamenii să aibă mai multă încredere în Uniunea Europeană.

„Acum câțiva ani, popularitatea UE era cu mult mai scăzută decât este acum. Se poate de spus că există propagandă rusească, că oamenii au rămas dezamăgiți că cei de la conducere, care se numeau pro-europeni, nu au făcut atât de multe reforme pe câte s-au așteptat, dar eu cred că nu aceasta este cea mai importantă întrebare. La sfârșit de mandat mă gândesc, care este diferența dintre Moldova și alte țări în care am lucrat. Cred că anume această întrebare este granița dintre ce este la suprafață și ce nu. În alte țări, oamenii nu cred că UE joacă vreun rol anumit pentru interese politice”, a mai adăugat Șeful Delegației.

Pirkka Tapiola a intrat în funcția de Șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova la data de 4 aprilie 2013. În tot acest timp, el a încercat să mențină relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova la cel mai înalt nivel.