/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Pirkka Tapiola: „Acum câțiva ani, popularitatea UE în Moldova era mult mai scăzută”

missing
11 iulie 2017, ora 21:44

Vorbind despre evoluția Republicii Moldova în acești patru ani, în contextul apropierii de Uniunea Europeană, Pirkka Tapiola a ținut să spună că justiția din țara noastră s-a apropiat de standardele europene, însă mai trebuie de lucrat asupra încrederii cetățenilor în justiție.

„Cred că legislația a devenit mai aproape de standardele europene, dar este nevoie de foarte multă voință politică pentru ca să fie simțite schimbări în societate. În calitate de observator, nu judecător, văd că relația dintre putere și cetățeni trebuie să fie mult mai deschisă. Aud tot mai multe întrebări despre transparența sistemului din partea cetățenilor”, a menționat diplomatul.

Potrivit lui Tapiola, cheia spre însușirea valorilor europene ar fi ca oamenii să aibă mai multă încredere în Uniunea Europeană.

„Acum câțiva ani, popularitatea UE era cu mult mai scăzută decât este acum. Se poate de spus că există propagandă rusească, că oamenii au rămas dezamăgiți că cei de la conducere, care se numeau pro-europeni, nu au făcut atât de multe reforme pe câte s-au așteptat, dar eu cred că nu aceasta este cea mai importantă întrebare. La sfârșit de mandat mă gândesc, care este diferența dintre Moldova și alte țări în care am lucrat. Cred că anume această întrebare este granița dintre ce este la suprafață și ce nu. În alte țări, oamenii nu cred că UE joacă vreun rol anumit pentru interese politice”, a mai adăugat Șeful Delegației.

Pirkka Tapiola a intrat în funcția de Șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova la data de 4 aprilie 2013. În tot acest timp, el a încercat să mențină relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova la cel mai înalt nivel.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram