Un bărbat de 49 de ani, domiciliat în municipiul Comrat, suspectat de fraudarea bugetului public național prin implementarea unor scheme de evaziune fiscală și escrocherie, a fost reținut în urma perchezițiilor efectuate de forțele de ordine la mai multe persoane fizice și juridice din sudul țării.

Ca urmare a perchezițiilor au fost depistate și ridicate facturi de expediție, ștampilate de entitățile vizate în cadrul dosarului, blanchete de contracte, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, cartușe de pistol.

Persoanele implicate în schema infracțională documentată, aveau scopul implementării şi obţinerii de avantaje financiare din funcţionarea mai multor scheme de fraudare a bugetului public naţional, prin valorificarea TVA-ului de la companiile delicvente şi spălarea banilor prin intermediul instituţiilor bancare, utilizând ca obiect al tranzacţiilor achiziţionarea, comercializarea şi exportul cerealelor.

La fel, aceștia achiziționau producția agricolă de la persoane fizice şi gospodării ţărăneşti fără eliberarea unor documente tipizate (act de achiziţie, factură, etc.).

Drept urmare, persoanele fizice care dispuneau de producție agricolă transportau la elevator producția cerealieră, iar acesta întocmea factură de expediție precum că, una din cele șapte entitați gestionate de către grupul criminal au transmis marfă la păstrare în adresa elevatorului pentru ca acesta să dispună de acte de proveniență.

Grupul infracțional datorează sume impunătoare de bani la mai multe persoane, care nu au confirmare că au comercializat marfa la companiile gestionate. La etapa actuală au fost identificate 12 părți vătămate, unde în baza cererilor acestora au fost intentate cauze penale pe fapte de escrocherie în proporții deosebit de mari. Prejudiciul cauzat părților vătămate fiind peste 3 milioane de lei.

Dacă se va dovedi vinovăția persoanei suspectate, acesta risca de la 8 la 15 ani.