Andrei Năstase, liderul PPDA, susţine că fostul preşedintele Evghenii Şevciuk, continuă să se afle în partea dreaptă a Nistrului şi că este protejat de SIS şi MAI de la Chişinău.

„Regimul Plahotniuc întrece orice limită de bun simț, sfidează legea acordând tacit azil politic unui fost lider al separatiștilor, ostil intereselor naționale și ale cetățenilor. Totodată, oligarhul Plahotniuc, oferind protecție lui Șevciuc, își deconspiră relațiile sale de afaceri murdare cu acesta, fapt semnalat de mai multe ori de Platforma DA”, menționează Andrei Năstase.

Potrivit liderului PPDA, în toamna lui 2014, Plahotniuc a bătut palma cu Sevciuc referitor la procurarea energiei electrice de la firma intermediară Energocapital (cu doi angajați) din Tiraspol, controlată din offshoruri. „Pe baza înțelegerii mafiote Plahotniuc-Șevciuk, consumând gazul rusesc pe gratis, schimbat pe energia electrică, livrată ulterior în partea dreaptă a Nistrului, firma respectivă a parazitat pe seama consumatorilor din dreapta Nistrului. Astfel, în perioada aflării lui Șevciuc la cârma Transnistriei, datoriile MoldovaGaz pentru gazele rusești au crescut de la 2,5 până la 6,5 mlrd. dolari”, mai adaugă Năstase.

„Actualmente oligarhul mafiot de la Chișinău, controlînd întreg sistemul coercitiv al statului achită polițele omologului său din Tiraspol, protejându-l, garantându-i libertatea și securitatea. Face Plahotniuc, cu tacerea complicitară a lui Dodon, acest lucru contra cost sau și din frica față de eventualitatea unor dezvăluiri din partea partenerului său de afaceri murdare și scheme frauduloase, cert este că acțiunile regimului hibrid, îndreptate spre protecția lui Șevciuk, contravin intereselor majorității covârșitoare a cetățenilor Republicii Moldova”, se mai arată în mesaj.

Preşedintele PPDA solicită „anchetarea şi arestarea neîntârziată a fostului aşa-zis lider al Transnistriei, investegarea plenară şi transparentă a activităţii firmei Energocapital, precum şi a rolului reprezentanţilor clanului Plahotniuc în creşterea artificială a datoriilor pentru gazele ruseşti şi plăţile exagerate ale cetăţenilor noştri pentru energia electrică”.