Zeci de moldoveni, atrași de salarii mari, devin mercenari și luptă în estul Ucrainei și în Siria. O spun reprezentanții ministerului de Interne și cei ai Serviciului de Informații, după ce au fost audiați în cadrul Comisiei Parlamentare pentru Securitate. Potrivit acestora, mercenarii moldoveni provin, de regulă, din familii sărace, iar pentru a lupta în zonele de conflict primesc lunar între o mie și trei mii de euro.

Rapoartele prezentate de ministerul de Interne și Serviciul de Informații și Securitate arată că zeci de moldoveni acceptă să devină mercenari. O mare parte dintre aceștia se află în vizorul organelor de anchetă.

„Avem zeci de cazuri, avem colaborări foarte bune cu serviciile partenere. Toți cei care sunt din Republica Moldova sunt trași la răspundere penală”, a menționat Alexandru Bălan, șef adjunct SIS.

„Motivația financiară îi determină pe majoritatea să facă acest pas, prea puțini din motivație ideologică”, susține Roman Boțan, președinte, Comisia Securitate Națională.

Roman Boțan mai spune că racolarea moldovenilor are loc prin mai multe metode. Unii pleacă direct, iar alții sunt întrebați de intermediari dacă ar vrea să meargă să facă bani în conflictele din Ucraina sau Siria. Potrivit acestuia, din cele 100 de cazuri privind acte de trădare, 70 vizează activitatea de mercenariat. Ultimul scandal legat de acest subiect a vizat 5 diplomați rusi, care au fost expulzați pe motiv că ar fi venit în Moldova ca să racoleze persoane pentru luptele din estul Ucrainei.