Mai multe ONG-uri din Moldova riscă să rămână fără finanțare sau chiar să dispară. Reprezentanți ai societății civile afirmă că modificările propuse de ministrul Justiției reprezintă o metodă de persecuție și oferă autorităților pârghiile necesare pentru lichidarea organizațiilor care vor critica guvernarea. Intenția a trezit îngrijorare și în rândul partenerilor externi ai Moldovei. Ministerul Justiției nu comentează deocamdată.

Modificările propuse prevăd ca organizațiile care se vor implica în activități politice sau în procesele de influențare a legislației nu vor beneficia de legea celor 2% din impozitul pe venit și nu vor putea primi finanțare din exterior.În cazul în care nu vor respecta noile prevederi, ONG-urile ar putea fi lichidate. Vizate ar fi, în primul rând, organizațiile neguvernamentale care au protestat vehement față de mai multe proiecte de lege.

„Încep metodele de persecutare și limitare a activităților Organizațiilor neguvernamentale. ONG-urile riscă cel puțin să fie hărțuite de către instituțiile statului”, a menționat Ion Manole, director executiv „Promo-LEX”.

Situația stârnește îngrijorare și în rândul partenerilor Republicii Moldova. „Rolul societății civile este extrem de important ca partener, ca un critic, apropo foarte des, ceea ce este important. Au fost foarte multe discuții ce țin de dreptul ONG-urilor de a-și exprima opinia, discuții despre finanțarea externă. Atunci când toate discuțiile se îndreaptă în această direcție este un motiv de îngrijorare”, susține Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în Moldova.

În timp ce acasă ONG-urile trag un semnal de alarmă, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, aflat într-o vizită în America , le-a vorbit reprezentanților Programului Națiunilor Unite despre mersul reformelor din Republica Moldova. Solicitat de tv8, serviciul de presa al Ministerului Justiției ne-a spus ca Vladimir Cebotari nu comentează acuzațiile și ne-a sfătuit să citim mesajul ministrului de pe Facebook în care societatea civilă este chemată să participe la consultări publice pe marginea proiectului de lege.