Patru persoane, angajați ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, sunt bănuite de corupere pasivă. Astăzi, 12 iulie, ofițerii SPIA în comun cu procurorii anticorupție au efectuat percheziții în birourile de serviciu, domiciliile și automobilele, în urma cărora aceștia au fost reținuti.

Potrivit informațiilor acumulate, angajații SPCSE ar fi pretins și estorcat de la mai mulți agenți economici din mun. Chișinău, mijloace ce nu li se cuvin, în vederea eliberării avizelor privind recepția finală, cât și avizelor de prevenire și stingere a incendiilor la desfășurarea unor genuri de activitate, contrar normelor antiincendiare.

De asemenea, în cadrul măsurilor speciale de investigații și a acțiunilor de urmărire penală s-a constatat că, în perioada lunilor martie – mai 2017, angajații SPCSE, au pretins și primit de la unii agenți economici bunuri materiale pentru a nu-și îndeplini corespunzător atribuțiile de serviciu la depistarea încălcărilor în rezultatul controalelor efectuate.

În acest sens, de către angajații SPIA și procurorii anticoruție a fost format un grup de lucru și inițiate trei cauze penale, conform elementelor constituitive ale infracțiunii prevăzute de art. 324, Cod Penal (corupere pasivă)

În urma celor 19 percheziții efectuate, au fost depistate și ridicate 15.590 euro, 12.350 dolari SUA, 320 lire sterline, 42.000 lei, proveniența cărora se stabilește.

Totodată, în cadrul perchezițiilor au fost depistate agende cu înscrisuri de ciornă, acte, blanchete, dosare personale ale agenților economici, cărți tehnice de proiectare, avize de recepție finală a construcțiilor cu suspiciuni de falsificare sau emisie ilegală

Urmare a acțiunilor întreprinse, persoanele au fost reținute pe termen de 72 ore, iar dacă vinovăția le va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de la 6.000 la 8.000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.