Verde.md este o campanie de înverzire a capitalei, scopul căreia este de a permite oricărui cetățean sau oaspete al orașului să planteze un copac, dăruind Chișinăului o gură de aer proaspăt. Proiectul este orientat să întoarcă Chișinăului statutul de cel mai verde oraș din Europa.

Fiecare doritor poate veni cu contribuția sa la această cauză nobilă. Împreună cu serviciul municipal Spații Verzi, Grădina Botanică și parcul Dendrariu, a fost elaborată lista soiurilor necesare de arbori care trebuie substituți, precum și locurile unde urmează a fi plantați copacii noi.

Fiecare doritor poate intra pe site-ul verde.md, poate alege copacul care-i place și locul în care vrea să-l planteze. După achitare, poate participa nemijlocit la plantarea acestuia sau copacul va fi sădit de voluntarii proiectului. În plus, proiectul oferă posibilitatea de a dărui un arbore nominal unei persoane apropiate.

Ideea lansării unui proiect eco nonprofit a apărut în urma ninsorilor abundente din 20-21 aprilie, care au adus pagube semnificative orașului. Potrivit organizatorilor, proiectul se va desfășura în toate sectoarele Chișinăului, precum și în scuaruri și parcuri, inclusiv Grădina Botanică și parcul Dendrariu, care la fel au avut de suferit în urma ninsorilor. „Administrația Grădinii Botanice și a parcului Dendrariu afirmă că aproximativ 80% din soiurile exotice de plante au fost distruse de vijelie. Noi vrem ca orașul nostru să devină din nou plăcut, ca în parcurile din capitală copacii să înflorească din nou” – menționează activiștii proiectului.

Prima plantare masivă a copacilor este preconizată pentru septembrie 2017, datorită eforturilor filantropilor, voluntarilor și serviciilor municipale.

După o oră de la prezentarea proiectului, pe site-ul Verde.md deja au fost bronați 10 copaci, dintre care 4 au fost chiar achitați, inclusiv de pe conturi din străinătate.