Pregătiți-vă sa împărțiți gunoiul în trei, atunci când mergeți pe stradă. Tot mai multe containere pentru colectarea separată a deșeurilor apar în Capitală. Încă cinci au fost instalate în sectorul Râșcani, în parcul de pe strada Miron Costin. Demult era și cazul, spun unii oamenii. Vor rezista timp îndelungat? se întreabă alții.

Lansarea programului de colectare selective a gunoiului în spații publice aduce modificări pentru locuitorii și vizitatorii Capitalei: înainte de a fi aruncat va trebui sortat pe categorii diferite: hârtie, sticlă și plastic.

„Mie îmi pare grozav, important ca oamenii să aibă grijă, curățenia este etalonul sănătății”, spune un locuitor al capitalei.

„Dacă vom arunca acolo țigara și să se aprindă pentru că ele sunt din plastic și așa nu rezistă mult”, spune convins un alt cetățean.

Acțiunea face parte din proiectul „Coșuri de gunoi pentru o capitală salubră” inițiat de Primăria Chișinău în parteneriat cu Inspectoratul Ecologic de Stat. Tomberoanele sunt realizate din inox, partea de sus, și etalbon, partea de jos.

„În interior sunt niște pubele din plastic de 120 de litri pentru fiecare categorie de deșeuri. Scopul este conștientizarea populației despre necesitatea colectării separate”, a spus, pentru Tv8 Vasile Efros, Șef Direcția Amenajare și Salubriza.

Responsabilii spun ca doar timpul va arata dacă merită investiția. Aproape 12 milioane de lei s-au cheltuit pentru instalarea celor 20 de containere, iar alte 80 urmează să apară pe bulevardul Ștefan cel Mare și în parcurile Capitalei.