Flota companiei Fly One numără trei aparate de zbor, care au, în medie, o vechime de 24 de ani. Directorul Autorității Aeronautice Civile, Nicolae Buzu a declarat, în plenul Parlamentului, ca urmare a unei solicitări din partea deputatei Inna Șupac privind activitatea companiei, că operatorul aerian a fost fondat în 2016, iar toate aeronavele corespund normelor de securitate, transmite IPN.

Întrebat de deputatul comunist dacă vârsta aeronavelor este sigură pentru zbor, în contextul incidentului legat de un zbor pe cursa Heraklion la Chișinău operat de companie și care, din cauza unor defecțiuni tehnice a aeronavei, a ajuns cu întârziere la Chișinău, Nicolae Buzu a spus că nu contează vârsta aeronavei, ci când este reparată aeronava și unde. Toate aeronavele companiei au obținut autorizații internaționale, fapt ce le permite să transporte pasageri. Totodată operatorul a fost supus și unui audit internațional, iar toate rezultatele au demonstrat că Fly One corespunde cerințelor de transportare a pasagerilor din Europa și aeronavele corespund cerințelor.

Acesta a adăugat că problema Republicii Moldova nu sunt aeronavele cu vârsta pe care o au, dar numărul insuficient al acestora, iar defecțiunile la aparatele de zbor au loc în orice stat, nu doar în Moldova. În această ordine de idei, Nicolae Buzu, a adăugat că Fly One a mai achiziționat o aeronavă cu vârsta de zece ani, iar la finele lunii curente aceasta va fi adusă în Moldova.

Despre mecanismele de responsabilizare a operatorilor aerieni, Nicolae Buzu a spus că pentru aceasta exista legislația recent aprobată menită să protejeze pasagerii, iar directorii companiilor aeriene se vor responsabiliza singuri pentru că vor fi nevoiți să întoarcă pasagerilor milioane de dolari pentru prejudicii.

O aeronavă a companiei Fly One, care efectua cursa directă Heraklion-Chișinău, cu 170 de pasageri la bord, a făcut cale întoarsă duminică, 2 iulie, după decolarea de pe aeroportul internațional „Nikos Kazantzakis”, pe insula Creta. Un comunicat de presă al companiei preciza că toți pasagerii care se aflau la bordul navei erau în siguranță și le-a fost oferită cazare şi hrană. Incidentul a avut loc din cauza unui semnal al sistemului de comandă al aeronavei, care a impus necesitatea unor verificări suplimentare.