Ministerul Finanțelor va aloca Ministerului Culturii, din fondul de rezervă al Guvernului, peste două milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de restaurare a edificiului Muzeului National de Artă al Moldovei. Proiectul de hotărâre a Guvernului cu privire la alocarea mijloacelor financiare a fost publicat în Monitorul Oficial, transmite IPN.

Potrivit proiectului de hotărâre, suma respectivă urmează a fi returnată în fondul de rezervă din contul grantului de un milion de euro oferit de Guvernul României la sfârșitul anului 2016. Din cauza unor circumstanțe tehnice alocarea resurselor financiare nu poate fi efectuată de către partea română până la sfârșitul anului 2017. La momentul aprobării Legii bugetului de stat pe anul 2017, nu exista înțelegerea cu autoritățile de la București asupra modului de utilizare a sumei respective și nu a fost stabilită alocarea banilor în bugetul de stat pe anul curent.

Solicitată de IPN, șefa Secției relații cu publicul și expoziții a Muzeului National de Artă, Lucia Postică, a spus că suma de două milioane de lei va fi investită în mare parte în reparația blocului depozitar al muzeului și alte lucrări restauratorii care nu au putut fi finalizate. Lucrările de restaurare a instituției au început în 2003, dar din cauza lipsei finanțărilor acestia au decurs foarte lent până în 2014, când Guvernului României a făcut donația de un milion de euro, de Ziua Independenței. La scurt timp au și început lucrările de reconstrucție în ritm avansat