Francezii au avut parte de o sărbătoare pe cinste astăzi, cu ocazia marcării a 228 de la căderea Bastiliei. Grandioasa sărbătoare se desfășoară în condiții de maximă securitate, oamenii comemorând și atacul de la Nisa, produs exact acum un an. Invitații de onoare sunt președintele american Donald Trump și soția acestuia.

Paradă impresionantă pe Champs Elysees. Străzile au fost împânzite de aproape patru mii de militari, 250 de cai, iar cerul a fost survolat de zeci de avioane și elicoptere. Noul președinte al Franței a apărut la sărbătoare într-o mașină militară decapotabilă, salutând victorios mulțimea.

Parada a fost deschisă de militari americani și francezi, iar implicarea armatei SUA este un gest de recunoştinţă a Franţei faţă de intrarea americanilor în primul război mondial, exact acum 100 de ani. Invitat special la sărbătoare a fost președintele Donald Trump. Alături de el a fost soția sa care a purtat o rochie albă cu print floral, ce aminteşte de culorile drapelului francez.

Chiar dacă este o sărbătoare importanta pentru francezi, evenimentul a fost marcat și de o notă sobră pe fundalul tragediei de la Nisa, produsă exact anul trecut, când 86 de oameni și-au pierdut viața. Fiind des ținta teroriștilor, autorităţile au luat măsuri de securitate maximă. 11 mii de polițiști au fost dislocați în zona Champs Elysees, iar accesul a fost blocat pe aproape 3 kilometri. Sărbătorită prima dată în 1880, ziua națională a Franței marchează aniversarea căderii Bastiliei, în timpul Revoluţiei de la 1789.