/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Filip și Poroşenko vor inaugura luni punctul comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc

missing
16 iulie 2017, ora 12:37

Anterior, așa-zisele autorități de la Tiraspol și-au exprimat dezacordul privind inițiativa de instalare a unui punct comun de control moldo-ucrainean la Cuciurgan.

Potrivit autorităților de la Chișinău, această acţiune se înscrie în contextul realizării înţelegerilor convenite între Republica Moldova şi Ucraina şi, în particular, a Acordului interguvernamental privind organizarea controlului în comun şi a Protocolului interdepartamental semnat de cele două state.

Proiectul este implementat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul politicii de vecinătate, vizând modernizarea managementului integrat al frontierelor.

Duma de Stat a Federaţiei Ruse a compătimit prin intermediul unei declarații deschiderea „fără coordonarea cu Tiraspolul” a posturilor comune moldo-ucrainene de control vamal, ceea ce ar afecta, în viziunea deputaților ruși, activitatea agenților economici transnistreni, precum și libertatea de circulație, bunăstarea și securitatea celor peste 200 de mii de cetățeni ruși care locuiesc în regiunea separatistă.

Moscova și Tiraspolul insistă să convoace formatul internațional 5+2 pentru a discuta subiectul controlului comun mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina.

Un control similar se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamaliga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”.

Controlul în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” se va desfăşura în două etape. La prima etapă, care va dura aproximativ şase luni cu posibilitatea de a fi prelungită, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră ai Republicii Moldova vor purcede, împreună cu structurile ucrainene respective, la efectuarea controlului în comun doar asupra operaţiunilor de export de bunuri din regiunea transnistreană. La această etapă, colaboratorii Poliţiei de Frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini, la solicitarea acestora, care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi vor consulta toate persoanele interesate cu privire la legislaţia naţională a Republicii Moldova în domeniul migraţiei.

La cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră moldoveneşti împreună cu structurile ucrainene de resort vor efectua controlul în comun în acest punct de trecere a frontierei asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi a mijloacelor de transport şi a persoanelor fizice în ordinea stabilită pentru celelalte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene în care controlul se efectuează în comun. A fost remarcat faptul că agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse careva restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei. Bunurile importate în Transnistria nu vor fi supuse controlului fitosanitar şi veterinar, responsabilitatea pentru securitatea alimentelor fiind lăsată pe seama structurilor respective de la Tiraspol.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram