La doar câteva zile după ce i-a solicitat lui Harunjen mai multe informații despre ancheta cu privire la frauda bancară, Ghimpu îi scrie din nou Procurorului General.

„Au trecut aproape trei ani de când s-a aflat despre furtul miliardului, dar la ziua de azi banii nu-s întorși și nici principalii responsabili de acest furt nu sunt trași la răspundere. Cred că e timpul ca Parlamentul European să constituie o comisie și să investigheze cazul, altfel miliardul nu va fi întors și nici „eroii secolului” nu vor fi cunoscuți, nemaivorbind de tragerea lor la răspundere penală”, a scris liderul liberalilor pe Facebook.

De această dată, solicitarea la vizat pe Iurie Leancă, ex Prim-ministrul Republicii Moldova. „Leancă ar fi implicat direct atât în emiterea acţiunilor suplimentare ale Băncii de Economii (80 mil lei), pentru ca mai apoi statul să nu participe la procurarea acestora, diminuându-se intenţionat cota de participare de la 56% la 33%, iar ulterior, în rezultatul transferurilor de milioane de la această bancă, a semnat şi Hotărârea prin care a avut loc livrarea creditului (9500 mil lei) de la Banca Naţională către cele 3 bănci (Banca de Economii, Unibank, Banca Socială), de unde banii ulterior au fost scoşi în offshore. Astfel, cunoscându-se situaţia critică a celor 3 bănci, şi mai cu seamă a Băncii de Economii, apare întrebarea „de ce a fost admisă transmiterea acestei bănci din proprietatea statului în mâini obscure şi cum şi în ce bază a emis Guvernul Leancă Hotărârea de Guvern prin care a garantat rambursarea creditelor acordate de BNM”, se menționează în solicitare.

Mihai Ghimpu îi solicită lui Eduard Harujen să stabilească dacă acțiunile întreprinse de către Leancă se încadrează în cadrul legal, iar dacă sunt constate componente de infracțiune, să fie luate măsuri.