/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Ghimpu îi scrie din nou lui Harunjen și îi solicită să investigheze acțiunile lui Leancă

missing
17 iulie 2017, ora 16:47

„Au trecut aproape trei ani de când s-a aflat despre furtul miliardului, dar la ziua de azi banii nu-s întorși și nici principalii responsabili de acest furt nu sunt trași la răspundere. Cred că e timpul ca Parlamentul European să constituie o comisie și să investigheze cazul, altfel miliardul nu va fi întors și nici „eroii secolului” nu vor fi cunoscuți, nemaivorbind de tragerea lor la răspundere penală”, a scris liderul liberalilor pe Facebook.

De această dată, solicitarea la vizat pe Iurie Leancă, ex Prim-ministrul Republicii Moldova. „Leancă ar fi implicat direct atât în emiterea acţiunilor suplimentare ale Băncii de Economii (80 mil lei), pentru ca mai apoi statul să nu participe la procurarea acestora, diminuându-se intenţionat cota de participare de la 56% la 33%, iar ulterior, în rezultatul transferurilor de milioane de la această bancă, a semnat şi Hotărârea prin care a avut loc livrarea creditului (9500 mil lei) de la Banca Naţională către cele 3 bănci (Banca de Economii, Unibank, Banca Socială), de unde banii ulterior au fost scoşi în offshore. Astfel, cunoscându-se situaţia critică a celor 3 bănci, şi mai cu seamă a Băncii de Economii, apare întrebarea „de ce a fost admisă transmiterea acestei bănci din proprietatea statului în mâini obscure şi cum şi în ce bază a emis Guvernul Leancă Hotărârea de Guvern prin care a garantat rambursarea creditelor acordate de BNM”, se menționează în solicitare.

Mihai Ghimpu îi solicită lui Eduard Harujen să stabilească dacă acțiunile întreprinse de către Leancă se încadrează în cadrul legal, iar dacă sunt constate componente de infracțiune, să fie luate măsuri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram