Șomerii beneficiari de ajutor social vor trebui să presteze servicii de interes comunitar, potrivit unui proiect propus pentru dezbateri de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Astfel, șomerii înregistrați la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social, ar putea avea obligația de a presta activități de interes comunitar, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă și a normelor de securitate și sănătate în muncă.

Vor face excepție, familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la inclusiv 30% din nivelul venitului lunar minim garantat, sau în cazul în care șomerul este în incapacitate temporară de muncă potrivit certificatului eliberat de către medicul de familie.

Potrivit ministerului, obiectivul inițiativei este promovarea unei vieți active în societate a beneficiarilor de ajutor social.

Totodată, inițiativa prevede că minorii care au atins vârsta de 16 ani și lucrează în baza unui contract de muncă sau, cu acordul părinților, practică activitate de întreprinzător, au dreptul la prestații de ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului la nivel de persoane adulte.