După inaugurarea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc”, liderul de la Tiraspol Vladimir Krasnoselski a menționat că această decizie a fost luată pe la spatele Tiraspolului, fără un acord cu privire la această chestiune.

„Transnistria, ca și mai înainte, consideră aceste acțiuni drept acțiuni unilaterale, ca pe niște încercări de a controla complet exporturile și importurile noastre, precum și deplasarea cetățenilor peste frontiera transnistriană-ucraineană. Reamintesc că, există acorduri anterioare, că Transnistria are dreptul să-și exercite activitatea economică, dar și dreptul la libera circulație a cetățenilor. Desigur, acest post a încălcat toate acordurile anterioare. În plus, deciziile adoptate în perioada 2-3 iunie în formatul „5+2”, vorbește despre faptul că toate litigiile trebuie să fie rezolvate la masa de negocieri”, a menționat Krasnoselski, potrivit novostipmr.com.

Liderul de la Tiraspol a mai susținut că nimeni nu a negociat această problemă cu el, dar nici cu colegii săi. Acesta a mai susținut că punctul comun de trecere al frontierei nu este în beneficiul Transnistriei: „Au fost amplasate posturi fiscale care vor funcționa în conformitate cu anumite reglementări, în conformitate cu legislația Republicii Moldova, care în mod cert va încălca drepturile și libertățile cetățenilor noștri, dar și a subiecților noștri economici”.

„De ce după 25 de ani de pace, Moldova și Ucraina au reaprins fitilul care poate duce la explozie? Moldova nu dorește să discute întrebarea în formatul 5+2, susținând că este vorba despre o tema ce ține doar de Moldova și Ucraina. Problema, însă, trebuie să fie rezolvată la masa de negocieri”, a conchis Krasnoselski”.

Reamintim că, ieri, 17 iulie, a avut loc inaugurarea punctului comun de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”. Proiectul este implementat cu sprijinul Uniunii Europene, scopul acestuia fiind modernizarea managementului frontierelor, având la bază standarde europene.