Comisia de negocieri din partea Guvernului şi a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei s-a întrunit astăzi într-o nouă şedinţă, prezidată de Pavel Filip, în urma căreia s-a hotărât majorarea salariilor pentru profesori.

Părţile au discutat despre problemele din sistemul de educaţie şi posibilităţile de depăşire ale acestora. Printre principale probleme au fost enumerate salarizarea sub nivel a pedagogilor, calitatea proastă a pregătirii cadrelor didactice, exodul pedagogilor.

Premierul a menţionat că se impune o abordare complexă a problemelor din ramură şi anume: implementarea reformei salarizării şi reformarea sectorului educaţiei, astfel încât acesta să devină unul eficient.

În urma discuţiilor, părţile au convenit asupra majorării salariilor cadrelor didactice din învăţământul general şi profesional-tehnic cu 11,3 %, începând din 1 septembrie anul curent. Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea acestei creşteri salariale pentru cadrele didactice, pentru trei luni ale anului 2017, este estimat la aproximativ 94 milioane de lei.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, cuantumul salariului lunar mediu pe economie, prognozat pentru anul curent, este de 5.600 de lei.