În contextul în care partidul PAS a organizat o conferință de presă în care a menționat că consideră prevederile noii legi privind pensionare, ca fiind discriminatorii și neconstituționale, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a venit cu o reacție.

„Referitor la procesul de valorizare a pensiilor stabilite, reiterăm că valorizarea pensiilor este diferențiată, în dependență de perioada și venitul realizat al persoanei. De exemplu, pensia pentru limita de vârstă stabilită în 2005, s-a majorat în mediu cu 105,54 ca urmare a valorizării, iar pensia stabilită în 2008 cu 193,39. La fel, este și în cazul pensiilor de dizabilitate. Pensia stabilită în 2005 s-a majorat în mediu cu 252,84 lei, iar cea în anul 2008 – 358,3 lei”, se menționează în comunicat.

Ministerul Muncii a mai subliniat că au comunicat anterior rezultatele procesului de valorizare. În anii următori, valorizarea se va efectua conform graficului aprobat de Guvern și nu reieșind din „vremuri mai bune” conform informației expuse în cadrul conferinței de presă. Respectiv, următoarele etape sunt:
– 1 aprilie 2018 se vor valoriza pensiile stabilite în anii 2009-2011;
– 1 aprilie 2019 se vor valoriza pensiile stabilite în anii 2012-2014;
– 1 aprilie 2020 se vor valoriza pensiile stabilite în anii 2015 – 31.03.2017.

„Menționăm că recalcularea pensiei persoanelor care continuă să activeze după realizarea dreptului la pensie este o măsură nouă, adoptată în cadrul actualei reforme de pensionare în beneficiul persoanelor și care este asumată de către actuala guvernare. Regretabil este faptul că acțiunea respectivă nu a fost implementată de guvernările anterioare în contextul în care în continuu au existat astfel de revendicări. Totodată, conform prevederilor art. 46 a Legii 780-XV din 27 decembrie 2001 privind actele legislative, actul legislativ produce efecte numai în timpul cât este în vigoare şi nu poate fi retroactiv sau ultraactiv”, a precizat Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

MMPSF a anunțat că este deschis spre discuții și o invită pe Maia Sandu pentru prezentarea beneficiilor reformei de pensionare și comunicarea eficientă a acesteia, bazată pe date, analize și simulări. Referitor la cazurile concrete prezentat în cadrul conferinței, MMPSF a solicitat prezentarea cazurilor vizate pentru o examinare exhaustivă și complexă a acestora de către organele competente ale Statului.