Crearea așa zisului stat Malorossia, pe teritoriul Ucrainei, este criticată de mai mulți lideri mondiali. Nu doar europenii au condamnat, dar și oficiali din Statele Unite. Președintele Ucrainei a calificat drept inacceptabil acest proiect al separatiștilor din Donetsk, în timp ce o altă regiune separatistă, Lugansk, a precizat că va respecta acordul de pace, semnat la Minsk.

Lideri politici din Franța și Germania au condamnat vehement planul propus de liderul separatist din Donețk, Alexander Zakharchenko, de a proclama un nou stat în Ucraina cu numele de Malorussia. Cele doua state au catalogat această inițiativă drept „inacceptabilă”, avertizând că este subminat acordul de pace de la Minsk. Ministrul de externe austriac, a cărui țară deține președinția OSCE, vede această acțiune drept un atac la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Și un oficial al departamentului de stat american a declarat într-un briefing de presă că declarațiile separatiștilor pro-ruși nu merită atenția Statelor Unite.

„Am auzit despre dorința separatiștior de a-și crea un nou stat. Această problemă este în vizorul Statelor Unite. Totuși, declarațiile separatiștilor, care acționează la îndemnul unor persoane din exterior, nu pot fi onorate cu un răspuns oficial din partea SUA”, a spus Heather Neuert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat Ametican.

În absența unei declarații din partea președintelui rus Vladimir Putin, negociatorul șef al Moscovei pentru problema privind estul Ucrainei a condamnat inițiativa separatiștilor din Donețk. Boris Grizlov a declarat: „Această inițiativă nu se încadrează în procesul de la Minsk. O iau pur și simplu ca pe o invitație la discuție. Această declarație nu are efecte cu caracter constitutiv”.

Igor Dodon nu a comentat încă proclamarea noului stat din cadrul Ucrainei.