Jurnalista Mariana Rață a fost chemată la CSM pentru a oferi explicații despre o investigație de-a sa în care figurează judecători. În timpul ședinței, membrii consiliului i-au aruncat replici acide și au acuzat-o de neprofesionalism pe motiv că aceasta ar fi comis o greșeală. În replică, jurnalista a menționat că a fost nevoită să scrie așa, întrucât nu a primit răspuns oficial, fapt ce a dus-o în eroare.

În investigația sa, Mariana Rață a scris despre judecători care au emis decizii de anulare a mai multor credite accesate de unele companii de la BEM. Totodată, jurnalista ar fi menționat numele unei judecătoare, care până la urmă s-a adeverit că nu are nicio legătura cu cele scrise. Deși la începutul ședinței Mariana Rață a recunoscut greșeala și a explicat că a încercat să obțină o reacție de la magistrata vizată, membrii CSM au atacat-o verbal pe jurnalistă.

„Am contactat-o pe doamna Miron de foarte multe ori, timp de mai multe zile la rând, la numărul de fix care ne-a fost transmis de cancelaria judecătoriei Râșcani. Doamna Miron nu a fost de găsit. Este singurul Judecător din această investigație, care vizează mai mulți magistrați, care nu a fost de găsit ca să ne confirme sau să infirme informația”, a declarat jurnalista Mariana Rață.

„Eu cred că dumneavoastră nu ați făcut niciun efort în felul acesta. A telefon la judecată și toți sunt ocupați, toți în ședință. Asta nu înseamnă că s-a rezolvat întrebarea”, spune Mihai Poalelungi, membru CSM.

„Dacă nu ați avut o confirmare de la judecător, mai degrabă nu prezentați așa informație, deoarece nu ați avut o confirmare”, spune Teodor Cârnaț, membru CSM.

„Sunt de acord, dar tocmai că eu am încercat să obțin această încheiere și tocmai problema este că această încheiere nu mi s-a oferit, deși, în mod normal, eu trebuia să o găsesc pe site-ul instanțelor de judecată. Ea trebuia să fie publicată”, a explicat Mariana Rață.

După ședință, Mariana Rață a declarat că membrii CSM și-au dorit o execuție publica a unui jurnalist de investigație.

„A fost senzația că am fost în fața unui rechizitoriu. Am fost într-un rechizitoriu. Toți au avut întrebări oarecum acuzatorii. De ce, de ce ai scris, de ce ai publicat această informație”, a mai spus ea.

Solicitat de TV8, directorul Asociației Presei Independente, Pentru Macovei, a declarat că, astfel CSM a transmis un mesaj pentru presă ca să nu mai investigheze activitatea magistraților.

„Un semnal foarte clar care este transmis de către CSM societății și în special jurnaliștilor de investigație. Și anume ca aceștia să nu atace atât de mult anumiți judecători sau sistemul în general”, a declarat Petru Macovei, director API.

După ședință de ieri, Mariana Rață a rectificat informația referitor la judecătoarea vizată. Jurnalista însă a menționat că nu se va opri aici și va continua să investigheze activitatea judecătorilor.