Partidul PAS, condus de Maia Sandu, critică reforma sistemului de pensionare și consideră că prevederile noii legi sunt discriminatorii și neconstituționale, iar în acest sens partidul va oferi asistență juridică pensionarilor.

„Cea mai mare îngrijorare a oamenilor ține de pensia mică. Oamenii în vârstă au în continuare pensii foarte mici care nu le permit să își asigure necesitățile. Procentul pensionarilor care au pensia mai mică decât minimul de existență este de 87% și acest minim nu include cheltuieli pentru sănătate. Mai mult de șase luni în urmă, Parlamentul a adoptat reforma sistemului de pensionare, care a fost adoptată fără dezbatere publică, în mare grabă și ni s-a spus că va fi majorată vârsta de pensionare la 63 de ani și că va fi majorată mărimea pensiei. Majorarea urma să se facă în baza valorizării pensiei și din contul recalculări mărimii pensiei pentru oamenii care au lucrat după vârsta de pensionare și respectiv din contul contribuțiilor pe care le-au făcut la fondul social după atingerea vârstei de pensionare. În întâlniri, oamenii ne-au spus că majorarea a fost de 30 de lei, 20 sau chiar 5 lei. Speranțele lor alimentate de promisiuni, s-au lovit de realitatea dură”, a menționat Maia Sandu.

Lidera PAS a mai susținut că valorizarea s-a făcut parțial și a asigurat o creștere a mărimii pensiei doar pentru cei care s-au pensionat între anii 2005-2008, iar cei care s-au pensionat după 2008 nu au parte de această valorizare, iar guvernarea le promite că atunci când vor fi bani, se va face și valorizarea.

Maia Sandu a declarat că formațiunea sa le va oferi sprijin juridic celor care vor acționa în judecată autoritățile, pentru faptul că sunt discriminați de Legea cu privire la pensionare.