Au trăit mai mult prin internate, iar acum au primit șansa la o viață normală, revenind în mijlocul oamenilor de rând. Este vorba de 24 de tineri cu dizabilități mintale care vor părăsi în curând internatele și vor trece la casă nouă. Astăzi, primii șase dintre aceștia au primit cheile de la propria locuință, situația în satul Bădiceni, raionul Soroca.

Deocamdată, au fost cumpărate patru astfel de case comunitare, datorită unui memorandum semnat între Ministerul Muncii și Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

Ghenadie Croitor are 38 de ani, iar de mic copil a fost condamnat să trăiască între pereții internatelor psihoneurologice. De curând, visul de-o viață a prins contur. Ghenadie va avea o casă și va locui în comunitate. „Vreau să-mi schimb viitorul chiar acum, vreau să trăiesc în societate. Sunt băiat foarte tânăr, deștept, capabil”, spune bărbatul.

Ghenadie spune că așteaptă cu nerăbdare să se mute în casă nouă și deja știe ce păsări și animale va avea în curte. „O să ținem porci, găini, capre, de toate celea. Nu e așa de ușor, dar cu timpul o să facem”, a mai povestit Ghenadie.

În casa comunitară din satul Bădiceni, din raionul Soroca, Ghenadie va locui alături de alte cinci persoane care, la fel, au trăit până acum prin internate. Totuși, ei nu vor fi singuri acolo. Tinerii vor fi ajutați zilnic de către doi asistenți sociali.

„În instituția noastră sunt 430 de persoane și toți cu boli mintale. Unul mai agresiv, altul nu prea. Dar trăind în aceeași odaie de 20-24 de persoane, nu cred că merită să fie astfel de situații”, a declarat pentru Tv8, Ion Gulica, Directorul Internatului din Bădiceni.

În total au fost cumpărate patru locuințe pentru 24 de tineri, datorită unui memorandum semnat între ministerul Muncii și Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Valoarea unei case începe de la zece mii de euro.

„Am avut un proces de evaluare foarte complex a tuturor persoanelor care se află în instituțiile rezidențiale. Cu cât persoana este mai independentă, suportul pe care îl va oferi profesioniștii și comunitatea va fi mai mic”, a declarat pentru Tv8 Stela Grigoraș, ministrul Muncii.

„Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea condițiilor de viață a persoanelor cu dizabilități și boli mintale”, a spus ZDENĚK KREJČÍ, ambasadorul Cehiei în Moldova.

Valoarea totală a proiectului este de 450.000 de euro. Experții cehi urmează să ofere suport și pentru implementarea reformei de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități mintale, dar și să instruiască beneficiarii și personalul serviciilor nou create. În internatele cu profil psihoneurologic din țară locuiesc aproape două mii de persoane.