Președintele Igor Dodon a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt la doar câteva ore după ce acesta a fost votat în Parlament.

„Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. Moldova are viitor”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

După ce proiectul a fost votat în Parlament, reporterul tv8 l-a întrebat pe Andrian Candu când va fi promulgată Legea de către Președinte, iar speakerul a menționat că acest proces poate dura de la o zi până la 30 de zile, pentru că este necesară redactarea proiectului.

Proiectul cu privire la schimbarea sistemului electoral mixt a fost votat în lectura a doua și ultima, de 74 de deputați. Proiectul a fost susținut de deputați democrați, socialiști și popular-europeni.

Conform noii redacții, 50 de deputați vor fi aleși prin reprezentare proporțională, pe liste de partid, iar alți 51 de parlamentari – pe circumscripții uninominale. Circumscripțiile vor fi delimitate de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în „Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri.

De asemenea, proiectul stipulează micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 de salarii medii, iar cele juridice – 400.