Între 6 și 15 iulie 2017 la Nakhon Pathom în Thailanda, s-a derulat a 49 ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie, la care au participat, conform site-ului oficial al evenimentului științific, peste 380 de tineri chimiști din 76 de state ale lumii.

Derulată sub deviza „Bonding the World with Chemistry” (”Să fixăm lumea prin chimie”), Olimpiada a reunit participanți din țări ca Statele Unite, Federația Rusă, China, Canada, India, Indonezia, Belarus, Tailanda, Marea Britanie, Italia, Ungaria, România etc.

Elevii din Republica Moldova au obținut două medalii – una de argint și una de bronz. Medalia de argint i-a revenit elevului Solovei Chiril, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chişinău, în timp ce Mitcov Dumitru, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun. Bălți s-a învrednicit de medalia de bronz.

Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de patru elevi și doi profesori:

1. Solovei Chiril, cl. XI, LT „Orizont”, Chişinău
2. Mitcov Dumitru, cl. XII, LT „M. Eminescu”, Bălți;3.Ghieș Vladislav cl .XI, LT „Ion Creangă”, Bălți;
4. Magdei Mihaela, cl. XI, LT „Prometeu-Prim”, Chişinău;
5. Bulimestru Ion, doctor în chimie, conferenţiar universitar, şef departament Chimie, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
6. Graur Vasilii, doctor în chimie, cercetător ştiinţific, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.

Olimpicii au fost pregătiţi atât de către profesorii din licee, cât şi de către echipa de profesori de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, Universitatea de Stat din Moldova.

Totodată, informăm că Republica Moldova a mai obținut două medalii – una de argint și una de bronz la Olimpiada la Chimie „D. Mendeleev”, care a fost organizată în perioada 23 – 30 aprilie 2017, la Astana, Kazakhstan. Elevul Mitcov Dumitru, cl. XII, LT „M. Eminescu”, Bălți a obţinut medalia de argint şi elevul Solovei Chiril, cl. XI, LT „Orizont”, Chişinău a obţinut medalia de bronz.