/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Manifestații PRO și CONTRA votului mixt. Cavcaliuc: „La proteste au participat aproape 20 de mii de oameni”

missing
20 iulie 2017, ora 19:11

Mitingul în susținerea votului mixt a fost organizat de către Asociația Credință Patriei. Membrii acesteia, între care foști veterani de război, au fost încurajați și de câțiva deputați democrați.

„Această inițiativă nu este a partidului Democrat, este inițiativa societății, este inițiativa oamenilor”, a menționat Sergiu Sîrbu.

La un moment dat, Sergiu Sîrbu a fost huiduit după ce printre aceștia s-a strecurat vicepreședintele Partidului Nostru, Dmitri Ciubașenco.

Președintele Asociației Credinței Patriei susține că mai mulți protestatari nu au reușit să ajungă la Chișinău:
„Stimă și respect celor care nu au putut ajunge că nu au un ban să ajungă la Chișinău. Stimă și respect celor politicieni și celor guvernanți care ne-au pus drapelul la frontiera de est”, a spus Ghenadie Cosovan.

„Astăzi, aici, m-au făcut pe mine bou, oaie. Eu am muncit 15 ani pentru acest oraș al meu, pentru cetățeni. Spuneți-mi, vă rog, oare eu asta merit?”, a susținut Alexandru Botnari, primar de Hâncești.

Pe scena susținătorilor votului mixt a reușit să urce și liderul Partidului Demnitate și Adevăr, acesta însă a fost repede izolat de către poliție și combatanți. Ulterior, Năstase a încercat să intre și în Parlament. „Acesta ucide animalele în pădure și are în fața lui niște animale. Iată cine îl păzește astăzi pe Plahotniuc”, a spus Năstase.

Unii oameni, veniți la mitingul de susținere a votului mixt nu prea știau pentru ce sunt în fața Parlamentului. La câțiva metri de aceștia, mai aproape de bulevardul Ștefan cel Mare, s-a desfășurat protestul celor care au condamnat votul mixt, pentru că, spun oamenii, în acest fel la putere vor ajunge doar democrații și socialiștii. Între cele doua tabere s-au poziționat zeci de polițiști.

La protest au fost prezenți și liderii partidelor de opoziție extraparlamentară.

„În loc să ajungă la pușcărie s-au urcat pe un colac de salvare, colacul de salvare propus de Dodon și înhățat de Plahotniuc”, a declarat președintele PPDA.

„Până acum eram cea mai săracă țară din Europa, de astăzi mai avem o etichetă suntem și cea mai nedemocratică țară din această regiune pentru că guvernarea și-a luat bilet pentru fraudarea următoarelor alegeri”, a susținut Maia Sandu.

„Votul mixt este doar pentru ca Plahotniuc cu ajutorul lui Dodon să se mențină la putere să poată în continuare fura banul public și cel din asistență externă”, a spus Ilian Cașu.

După ce au aflat că Parlamentul a votat legea votului mixt, oamenii au încercat să facă o horă ca să ajungă mai aproape de Parlament. Tot atunci a fost reținut și vicepreședintele Partidului Nostru, Dmitrii Ciubașenko. „Niște băieți zdraveni, neidentificați au încercat să mă înădușe și să mă scoată de după cordonul poliției. Mi-au strâns gâtul și m-am simțit rău, acuma mai bine”, a spus vicepreședintele Partidului Nostru.

Manifestanții au încercat să meargă mai apoi la Președinție, dar au fost opriți de cordoanele de polițiști. Protestul celor care au criticat schimbarea sistemului de vot s-a terminat în jurul orei 15, însă organizatorii au promis că vor relua manifestațiile mâine. Poliția a anunțat că la acest protest au venit în jur de 700 de oameni, în timp ce la celălalt – în jur de 20 de mii. Oamenii legii vor deschide și un dosar penal pentru dezordini în masă, iar persoanele violente vor fi trase la răspundere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram