În contextul votării pentru modificarea sistemului electoral de vot, care a avut loc astăzi în cadrul ședinței Parlamentului, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, și-a manifestat nemulțumirea și a solicitat Comisiei Europene să stopeze orice finanțare pentru Republica Moldova, cât și să reevalueze Acordul de Asociere UE-Moldova.

„Este o rușine că majoritatea parlamentară din Republica Moldova a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul în locul democrației, corupția în locul transparenței și haosul în locul statului de drept. Este regretabil faptul că 74 de membri ai parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și a PSRM, cu liderul Plahotniuc, în loc să-și apere interesele poporului”, a declarat Joseph Daul, președintele Partidului Popular European.

Într-un comunicat de presă, liderul PPE își manifestă și nemulțumirea față de ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară de a nu adopta un nou sistem electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat, în linii mari, recomandările Comisiei de la Veneția și preocupările Uniunii Europene privind schimbarea sistemului electoral, în schimb, a imitat niște modificări. Cele mai mari preocupări ale Comisiei de la Veneția față de noua lege nu au fost abordate, iar riscurile pe care le presupune nu au fost omise. În plus, noua lege a fost adoptată într-o manieră grăbită și opacă, fără a implica opoziția și întreaga gamă a societății civile. Preocupările legate de finanțarea partidelor, influența businessului asupra politicii, delimitarea circumscripțiilor electorale, reprezentarea echitabilă a minorităților și a diasporei, precum și pragul ridicat -sunt doar câteva dintre aspectele crtitice expuse de Comisia de la Veneția, care nu au fost abordate”, a mai declarat liderul PPE.

În contextul ultimelor întâmplări din țară, Joseph Daul solicită Comisiei Europene să opreasă orice finanțare și să reevalueze Acordul de Asociere UE-Moldova.