După ce deputații au votat o declarație privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, Igor Dodon a condamnat această acțiune și declară că este vorba de o provocare, care nu va face altceva decât să conducă la deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă.

„Condamn categoric această nouă provocare. Aceste acțiuni au ca scop deteriorarea relațiilor cu Rusia și progresului realizat împreună cu conducerea rusă, și anume, în domeniul exporturilor moldovenești, precum și cooperarea educațională și regională”, a spus președintele.

Dodon a mai menționat că această provocare se încadrează într-o serie de acțiuni din partea majorității parlamentare, sub conducerea Partidului Democrat, printre care se mai numără expulzarea diplomaților ruși, lupta împotriva așa-zisei propagandei ruse și refuzul de a participa la activitatea structurilor CSI: „Subliniez, Moldova este un stat neutru, iar decizii de acest fel trebuie să fie luate numai în mod pașnic, fără provocări și în contextul unificării celor două maluri ale Nistrului”.

Declarația a fost aprobată în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la încetarea ostilităților de pe Nistru. Potrivit lui Andrian Candu, textul documentului a fost coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu Biroul pentru Reintegrare și alte instituții.

Proiectul privind retragerea forțelor militare rusești de pe teritoriul țării nu era inițial pe ordinea de zi, însă acesta a fost introdus la începutul ședinței cu votul majorității.