Legea privind modificarea sistemului electoral a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Legea a fost promulgată de președinte ieri, 20 iulie, după ce 74 de deputați au votat, în lectură finală, schimbarea sistemului de vot.

Sistemul electoral mixt presupune alegerea a 50 de deputați în baza listelor de partid, iar alți 51 ar urma să fie aleși direct de către cetățeni. Anterior, Comisia de la Veneția nu a recomandat această modificare, menționând că viitorii aleși ai poporului ar putea fi influențați de mediul de afaceri și a venit cu un șir de amendamente.

Pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Moldovei și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. În prezent, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400.

În proiect se menționează și micșorarea pragului electoral pentru blocurile electorale până la 8%. În prezent acesta este de 9% pentru blocurile formate din 2 partide și 11% pentru cele formate din mai multe partide, iar numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaților în circumscripțiilor uninominale este redus de la 600 la 500.