Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a fost inaugurat în seara zilei de ieri, 20 iulie, la Centrul Cultural „Odeon” din Chișinău. Peste 20 de filme apreciate la nivel internațional vor fi proiectate în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului care se va desfășura până la 23 iulie, curent.

În debutul ceremoniei de inaugurare, secretarul de Stat al Ministerului Culturii Andrei Chistol a salutat prezența la Chișinău a unuia dintre cele mai mari festivaluri de film din România, apreciind contribuția Festivalului la dezvoltarea cinematografiei românești.

Evenimentul de deschidere a Festivalului a fost urmat de proiectarea documentarului „Planeta Petrila” de Andrei Dăscălescu, peliculă distinsă cu Premiul Publicului Cinepub la TIFF, și de filmul „Piatră pe inimă”/ „Heartstone”, de Guðmundur Arnar Guðmundsson, care a luat Premiul pentru regie și Premiul Publicului la TIFF.

Astăzi, publicul este așteptat la Centrul Odeon pentru a viziona filmele „Vara s-a sfârșit” de Radu Potcoavă și „Gloria”, distins cu Mențiunea specială a Juriului la TIFF. În următoarele zile spectatorii vor avea ocazia de a urmări mai multe scurtmetraje românești noi, selecționate la TIFF, printre care „Scris/Nescris” de Adrian Silișteanu, „Prima noapte” de Andrei Tănase ș.a.

TIFF Chișinău (20-23 iulie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România, Ministerului de la București pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerului Culturii al Republicii Moldova, co-organizator – ALTFilm.
Tv8 este partener media a acestui eveniment.