Parlamentul cere din nou Moscovei să-și retragă trupele militare din stânga Nistrului. Deputații au adoptat astăzi o declarație în acest sens, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la semnarea acordului privind încetarea focului de pe Nistru. Socialiștii s-au revoltat și au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Despre document a aflat deja și vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, care a transmis salutări, cu această ocazie, parlamentarilor moldoveni.

„Cosiderăm că este o provocare împotriva încercărilor de a remedia situația și relațiile cu Transnistria întreprinse de președintele Igor Dodon”, a menționat Vlad Batrâncea, deputat PSRM.

„Destul atâta armată pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Tudor Deliu, președinte al fracțiunii PLDM.

„Republica Moldova nu este neutră, are trupe străine pe teritoriul său”, a susținut Ion Casian, deputat PL.

„Haideți să reieșim nu doar din viziuni ideologice, dar și din niște calități pur umane, fiindcă au murit oameni”, a spus Marian Lupu, fracțiunea PL.

„Este regretabil că fracțiunea care a pledat întotdeauna pentru respectarea neutralității Republicii Moldova vine cu un anunț spunând că ei vor părăsi ședința de astăzi”, a declarat Valeriu Ghilețchi, președinte PPEM.

La scurt timp după adoptarea documentului, Candu a anunțat că deja a primit salutări din partea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin: „Domnul Rogozin într-un fel ne-a trimis pe Twitter salutări, că chipurile ne pregătim de război. Vreau să-i transmit mesajul nostru că noi suntem o națiune pașnică și ne apărăm interesele noastre. Semnez declarația chiar acum ca răspuns pentru dl Rogozin”.

Și șeful statului și-a manifestat nemulțumirea pe Facebook, printr-o postare scrisă în limba rusă. Igor Dodon scrie că documentul este o provocare care va conduce la înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă.

Prin declarația de astăzi, Parlamentul a cerut retragerea trupelor militare și a munițiilor rusești din stânga Nistrului, menționând că prezența lor contravine Constituției.

Autoritățile de la Chișinău au solicitat și anterior același lucru, însă Moscova nu și-a respectat angajamentele. Rusia și-a staționat în regiune așa-zisele forțe de menținere a păcii încă în anii `90.