/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/FOTO. VIDEO/ Apariție neobișnuită la Paris: O balenă eșuată pe malurile Senei

missing
22 iulie 2017, ora 10:02

Cetaceul, care cântărește puțin mai mult de 30 de tone, ar fi un mascul de circa 20 de ani. Animalul miroase a apă murdară și din gură îi curg încă picături de sânge, scrie cotidianul în ediția sa online despre primele impresii lăsate de cetaceu.

„Intrigată, m-am apropiat și am văzut că specialiști belgieni îmbrăcați în bluze albe examinau animalul. Ei mi-au explicat că balena a murit cu siguranță în această noapte din cauza epuizării. Oamenii de știință au adăugat că fenomenul s-ar putea repeta, pentru că ar exista un grup format din mai mulți cașaloți în Sena”, a declarat o trecătoare.

La fața locului a fost instalat un dispozitiv de securitate, pentru a ține curioșii la distanță și a le permite experților să examineze cadavrul. Parizieni și turiști deopotrivă fac poze și filmează cetaceul eșuat, fără a le trece nicio clipă prin minte că este vorba despre o farsă.

Cașalotul, în pofida impresionantului său realism, este o operă de artă din plastic realizată de grupul belgian Captain Boomer. Înființat în 2007, grupul de artiști ecologiști nu se află la prima farsă. Ei au încercat să reproducă experiența în toată Europa, la Londra, la Scheveningen (Olanda), Valencia (Spania) și în mai multe orașe belgiene, precum Ostende și Anvers.

„Scopul nostru este de a ne juca cu frontierele dintre ficțiune și realitate, de a-i intriga pe oameni, de a-i face să se mire, să vorbească… Este o manieră artistică de a sensibiliza asupra mediului”, a explicat Bart Van Peel, fondator al Captain Boomer. „Aceste sculpturi suprarealiste sunt ca o imensă metaforă a disfuncționalității sistemului nostru ecologic. Oamenii simt că legătura lor cu natura este perturbată”, a adăugat el.

Alegerea Parisului pentru instalarea sculpturii nu este o întâmplare. “Parisul este un oraș simbolic. Nu puteam face acest lucru în altă parte în acest an: Parisul a fost curtea Europei, un focar cultural important, dar și capitala cea mai implicată în chestiuni de mediu și ecologice”, a adăugat el.

Opera de artă va putea fi văzută timp de trei zile pe cheul de la Tournelle, înainte de a fi mutată într-un alt oraș european. În orice caz, apreciază Le Figaro, membrii grupului belgian pot să-și frece mâinile de încântare: farsa lor artistică a funcționat dincolo de orice speranțe.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram