/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/FOTO/ La, La Play: UE a adus pentru prima dată muzica clasică la Cetatea Tighina. Cum a fost la eveniment

24 iulie 2017, ora 15:34

Fani ai muzicii clasice din dreapta și stânga râului Nistru, dar și turiști străini au venit la Cetatea Tighina să savureze operele marilor compozitori: „Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven, valsul „Gingașa și tandra mea fiară” a lui Eugen Doga, „Dansul ungar Nr. 5” al lui Johannes Brahms sau piese ale compozitorului Anton Rubenstein, născut la Rîbnița, stânga Nistrului.

Asemenea evenimente promovează atât patrimoniul cultural și atracții turistice, inclusiv monumente, cum ar fi această cetate deosebită. Sper că acest eveniment va fi un început pentru noi colaborări între cele două maluri. Uniunea Europeană sprijină și va continua să sprijine inițiativele de apropiere între cele două maluri ale Nistrului într-un spirit de încredere și cooperare”, a declarat Aneil Singh, șeful departamentului cooperare al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Acest eveniment reprezintă mai mult decât un concert, fiind un pod cultural, și sunt sigură că oamenii își doresc ocazii similare, pe care noi le vom susține în continuare. Mă bucură mult că muzicienii au apelat la sprijinul Programului european de consolidare a încrederii pentru a realiza acest eveniment. Anume acesta este rolul parteneriatului nostru strategic cu Uniunea Europeană – implicăm locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru în proiecte comune, astfel încât ei să își îmbunătățească calitatea vieții”, a afirmat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă a ONU, reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

„De la înființarea orchestrei în 2011, ne străduim să facem muzica clasică accesibilă tuturor. Sunt fericit că am realizat acest concert împreună cu muzicienii Palatului Culturii din Tiraspol. Am avut un parteneriat foarte bun”, a menționat Adriano Marian, conducătorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei. Turneul La, La Play are scopul de a interpreta muzica clasică acolo unde nu a răsunat niciodată, promovând subiecte sociale importante.

La evenimentul au participat sute de vizitatori și turiști, care s-au bucurat de concert, au vizitat cetatea și au gustat mâncăruri tradiționale. „Este un eveniment impresionant într-o locație impresionantă. Mi-ar plăcea să revin aici”, a spus un turist din Germania.

Localnicii afirmă că organizarea unor evenimente similare este mai mult decât binevenită, deoarece cetatea este un sit istoric unic, cu un potențial enorm de valorificat.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram