Un kilometru dintr-o nouă pistă aflată în construcție a fost inaugurat cu mare fast la Aeroport. Porțiunea renovată va servi drept cale de rulare, mai exact aeronavele vor trece de la pista veche până la peronul proaspăt renovat. Primul avion care a parcurs cu succes noul traseu a fost botezat cu apă, sub privirile mai multor șefi.

După tradiționalul „botez”, oficialii au testat traseul pe propria piele, ce-i drept, nu într-o aeronavă, dar în autocar.

Totuși, până când pista cu o lungime de doi kilometri va fi gata în întregime, porțiunea, inaugurată astăzi, va servi drept o cale de rulare până la peronul proaspăt reconstruit.

„În jur de 20 de milioane investițiile de euro s-au investit, avem peronul, primul segment de pistă și calea de rulare. Sunt bani aduși de investitori și o parte din bani – din activitatea operațională a aeroportului”, a spus Petru Jardan, director „Avia Invest”.

Prezent la eveniment a fost și Octavian Calmâc. Oficialul ar urma să conducă ministerul Economiei și Infrastructurii din Guvernul reformat, instituție care a preluat atribuțiile de la ministerul Transporturilor: „Suntem convinși că ministerul Economiei va duce cu responsabilitate și acest sector, care ține de sectorul transporturilor”.

Între timp, piloții spun că așteaptă noua pistă cu nerăbdare, întrucât fisurile și denivelările le strică aeronavele. Pentru finalizarea întregii piste mai este nevoie de aproape un an.

„În timpul decolării se simt vibrațiile care sunt în avion, fapt care duce și la deteriorarea pieselor, disconfortul pasagerilor, iar pe o pistă nouă, faci o decolare lină”, a menționat Sergiu Nicula, pilot.

Reprezentanții companiei de construcții dau asigurări că segmentul renovat va putea fi exploatat timp de cel puțin 30 de ani, în timp ce perioada de garanție este de doar cinci.

„Toate materialele care au fost folosite au fost testate”, a spus Vladimir Tonu, directorul unei companii de construcții.

Aeroportul Chișinău a fost concesionat în 2013 de către compania Avia Invest pentru o perioada de 49 de ani. Presa a scris că în spatele firmei ar sta actualul primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat la 7 ani jumătate de pușcărie în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Printre membrii Consiliului de Administraţie al Avia Invest se numără, în prezent Ilona Șor, mama vitregă a lui Ilan Șor.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!