Socialiștii își atribuie laurii adoptării votului mixt și consideră ca schimbarea sistemului electoral este cea mai mare realizare a PSRM din ultima sesiune. Totodată, deși legea a fost adoptată cu votul democraților, ei neagă orice înțelegere cu PD-ul. Totodată, șefa socialiștilor a aruncat replici tăioase și la adresa misiunilor diplomatice care s-au arătat îngrijorate față de adoptarea sistemului mixt.

Într-o conferință de presă în care socialiștii au făcut totalurile sesiunii de primăvară-vară, președintele formațiunii, Zinaida Greceanîi, a ținut să precizeze că votul mixt le aparține lor, și nu democraților: „Noi prin acest proiect de lege care a fost pus la baza modificărilor respective, am obținut ceea ce n-am pus noi ca scop. Coaliție noi cu nimeni nu am făcut. Mai ales cu democrații care promovează interesul nu știu a cui interese în statul acesta”.

Socialista a venit cu o replică dură și în adresa donatorilor externi, în special a Ambasadei SUA, asta după ce misiunea diplomatică și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că votul mixt a fost adoptat cu ignorarea recomandărilor comisiei de la Veneția și OSCE.

„De ce ambasada Statelor Unite trebuie să ne indice nouă, în statul Republica Moldova, Suveran și Independent cum noi trebuie să procedăm. Noi trebuie să vindem ce, pentru granturi pe creditele europene suveranitatea, independența statului nostru așa cum o fac actualii guvernanți”, a spus Greceanîi.

Socialista a aruncat cu pietre și în grădina președintelui PAS, Maia Sandu: „Să încalțe caloșii și să meargă în fiecare localitate. Nu pur și simplu pe rețelele de socializare”.

„Mi-ar fi curios să-i văd pe socialiști încălțați în caloși pe seceta asta. Apropo de cât de bine știu ei ce se face în țară. Oamenii se plâng că nu i-au văzut după alegeri de loc pe socialiști, în teritoriu”, a replicat Virgil Pâslariuc, membru al Biroului Permanent „PAS”.

Schimbarea sistemului de alegere a deputaților a fost votată acum patru zile, de 74 de deputați. Votul mixt a fost propus de socialiști ca o reacție la votul uninominal, inițiativă care a aparținut PD-ului. Opoziția a acuzat atunci cele doua partide că au făcut o înțelegere, lucru negat atât de socialiști, cât și de democrați.