/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Autoritățile, despre cazurile de îmbolnăviri cu tuberculoză a pacienților din internatele psiho-neurologice din Brânzeni și Bădiceni

missing
25 iulie 2017, ora 08:15

Pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăviri cu tuberculoză, internatele psiho-neurologice din Bădiceni și Brânzeni efectuează anual examinări medicale tuturor beneficiarilor din internat, în cadrul instituțiilor medicale din or. Soroca și or. Edineț. În rezultatul examinărilor efectuate, în anul curent a fost identificat doar un caz nou de îmbolnăvire cu tuberculoză în cadrul internatului din Brânzeni, ceilalți fiind cu recidive și sechele.

Potrivit celor de la minister, în luna martie curent, la internatul psiho-neurologic din Bădiceni s-a înregistrat un caz de deces al unui beneficiar, iar în urma expertizei medico-legale s-a constatat că decesul a survenit din cauza tuberculozei, de care suferea acesta. Directorul internatului s-a autosesizat pe cazul respectiv și a solicitat Institutului de ftizio-pneumologie „Chiril Draganiuc” din mun. Chișinău, efectuarea unui control aprofundat și complex a tuturor beneficiarilor din internat. Astfel, cu ajutorul complexului radiologic digital mobil „Pulmoexpres” au fost depistate și celelalte cazuri de îmbolnăvire cu tuberculoză.

În rezultatul investigațiilor, în luna mai curent, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Agenția Națională Asistență Socială i-a convocat în ședință de lucru pe managerii instituțiilor și reprezentanții Ministerului Sănătății și Institutului de ftizio-pneumologie „Chiril Draganiuc” din mun. Chișinău, în cadrul căreia s-a analizat minuțios situația din fiecare instituție.

Astfel, administrația Internatelor psiho-neurologice din Brânzeni și Bădiceni au întreprins toate acțiunile necesare ameliorării stării bolnavilor de TBC. Conform prescripțiilor medicale, ambele internate au elaborat planuri de acțiuni sanitaro-epidemiologice, care includ respectarea procesului de dezinfecție curentă, internarea bolnavilor în instituție medicală specializată, efectuarea examenelor medicale ale contactaților, respectarea regimului de aerisire a încăperilor și regimului de dereticare umedă, respectarea igienei personale a beneficiarilor și a personalului de deservire.

Fiecare caz depistat suspect de TBC după controlul radiologic a fost și este consultat cu medicii ftizio-pneumologi din raioanele Soroca și Edineț, precum și cu specialiștii de la IMSP Institutul de ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” din Chișinău.

La ora actuală, se tratează 24 de persoane din Brânzeni (1 caz fiind nou, iar ceilalți – cu recidive și sechele) și 24 din Bădiceni (toate cazurile s-au depistat în anul curent în urma unui control radiologic repetat cu utilizarea echipamentului mai performant, decât cel din spitalul raional Soroca). Opt beneficiari de la IPN Bădiceni au revenit deja în internat și beneficiază de tratamentul medical corespunzător pentru vindecarea bolii.

În prezent, MMPSF și Agenția Națională Asistență Socială asigură respectarea tuturor măsurilor sanitaro-epidemiologice în internatele psiho-neurologice din Brânzeni și Bădiceni și monitorizează în continuare evoluția stării de sănătate a beneficiarilor internați în Institutul de ftizio-pneumologie ”Chiril Draganiuc” din Chișinău.

MMPSF recunoaște că forma de îngrijire rezidențială, unde persoanele cu dizabilități sunt plasate într-un număr mai mare în odăi este un factor care contribuie negativ asupra sănătății și dezvoltării acestora. Iată de ce, ministerul a inițiat procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități mintale din instituțiile rezidențiale din subordinea MMPSF și dezvoltarea serviciilor sociale alternative îngrijirii rezidențiale. În context, ministerul, în colaborare cu societatea civilă a evaluat cei peste 2000 de beneficiari ai instituțiilor rezidențiale, stabilindu-se profilul acestora și serviciile care necesită a fi dezvoltate. În același timp, au fost elaborate planurile de transformare a tuturor instituțiilor rezidențiale, care presupun transformarea acestora în prestatori de servicii sociale.

În acest sens, au fost procurate 4 case unde deja 24 de beneficiari ai acestor instituții își duc traiul în comunitate, alături de semenii lor, au acces la servicii și sunt parte a societății, iar în curând cu suportul partenerilor de dezvoltare urmează procurarea altor 5 case și dezvoltarea a mai multor servicii de îngrijire alternative, astfel încât persoanele cu dizabilități să trăiască în comunitate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram