După ce pe site-ul Rosselhoznadzor a fost postat un comunicat de presă conform căruia 82 de tone moldovenești au fost nimicite în Rusia, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a întreprins investigaţiile de rigoare şi a constatat că nu a eliberat documente permisive pentru exportul lotului de mere nominalizat.

„Autorităţile de la „Rosselihoznadzor” au confirmat, la rândul lor, că documentele de provinienţă şi de însoţire nu sunt veridice. Cu această constatare a fost de acord şi proprietarul lotului de mere, agent economic, rezident în Federaţia Rusă, care n-a înaintat nici o probă, ce ar demonstra că merele provin din Republica Moldova. Tot el a dat acordul ca lotul de mere să fie nimicit”, se menționează în comunicatul emis de ANSA.

ANSA aduce la cunoştinţă, că pentru a micşora impactul factorului uman în procesul de întocmire a documentelor, ANSA a elaborat şi a implementat sistemul informatic automatizat „Managementul eliberării certificatelor fitosanitare”, care permite monitorizarea procesului de eliberare a certificatelor fitosanitare în regim real.