Deși în ultimele zile a mai plouat pe alocuri, seceta continuă să le dea bătăi de cap țăranilor. Roada este afectată, se plâng oamenii, care încearcă disperat să ajute culturile udându-le cu găleata. Dar și aici întâmpină probleme: din cauza arșiței, apa din fântâni seacă, așa că sunt nevoiți să facă economii. Chiar și așa, specialiștii spun că, deocamdată, situația este una obișnuită pentru această perioadă și nu putem încă vorbi despre secetă. Între timp, Moldova se afla sub Cod Galben de arșiță hidrologică, iar oamenii sunt îndemnați să consume apă cu măsură.

Ploile din ultima perioadă nu prea i-a bucurat pe săteni, care spun că acestea abia de au răcorit puțin pământul.
„Tot trebuie e să mai plouă puțin, eu văd că ud acasă roșiile și pământul e crăpat, merg și intru în crăpătura ceea”, spune o localnică.

„Mai udăm cu apă de-a noastră roșiile, chipărușii, altceva ce să facem ca să ieșim din situație?”, se întreabă un bărbat.

Mătușa Domnica din satul Bozieni, chiar dacă are fântână în ogradă, spune că își permite să ude culturile din gradină doar o dată-n săptămână, de frică să nu rămână cu totul fără apă.

„Ele trebuie să fie mai mășcate, mai plinuțe, exact la legătură nu a avut ploaie. Zilele astea au fost ploi și aseară și cu o seară mai înainte, dar pe noi ne-a înconjurat de parcă suntem cei mai răi pe lume”, spunea ea.

Și la vecina ei, situația este la fel de tristă. Femeia spune că a pus în pământ devreme, dar fără folos: ploile trec ca pe alături.

„Nimic nu crește, iată ardei grași anul trecut pe timpul acesta aveam, și roșii, acum nu am deloc. Castraveți, trei curpeni și nu au roadă. Cartofii nimic, numai buruianul a crescut”, spunea femeia tristă.

Specialiștii spun că vremea caniculară şi uscată din ultima perioadă a afectat creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole, însă situația este una favorabilă.

„Se poate de spus că condițiile pentru creșterea plantelor sunt satisfăcătoare. Sunt locuri unde cantitatea de apă în sol este mai scăzută, dar nu este nicio influență negativă asupra acestora”, a spus Tatiana Mironova, Șef Centrul Agrometeorologic, solicitată de TV8.

Meteorologii au emis până pe 2 august Cod Galben de secetă hidrologică, în legătură cu temperaturile înalte ale aerului și lipsa precipitațiilor. Aceștia cer agenților economici și oamenilor de rând să consume apa rațional.