Mii de polonezi au ieșit din nou în stradă. De data aceasta nu pentru a protesta, ci pentru a susține decizia președintelui de a respinge prin veto două proiecte de lege controversate ce urmau sa reformeze Justiția. Oamenii au celebrat, astfel, și victoria lor, după ce au protestat cu miile față de aceste reforme.

Din cele trei legi propuse de parlament pentru reformarea sectorului justiției, contestate de protestatari, președintele polonez, Andrzej Duda, a promulgat-o doar pe una. Aceasta îi permite ministrului Justiției să concedieze și să demită judecători care conduc tribunale obișnuite. Șeful statului a respins prin veto celelalte două legi controversate ale reformei Justiției, aprobate în prealabil de Parlament și care au scos în stradă mii de oameni, nemulțumiți că parlamentul ar putea numi în funcție judecătorii care validează rezultatele alegerilor.

Duda a mai declarat că va veni cu o versiune proprie a legilor în decursul a două luni. Mii de protestatari au salutat decizia președintelui și au ieșit pe străzile Varșoviei pentru a-l susține.

Anterior, Comisia Europeana le-a solicitat autorităților poloneze să suspende noile legi și să reia dialogul cu Bruxelles-ul pentru a pune punct îngrijorărilor exprimate cu privire la democrația statului de drept.