Liderul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Hans van Baalen și cel al Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, au scris o declarație comună prin care cer, în regim de urgență, instituțiilor europene să ia atitudine în legătură cu ultimele evenimente din viața politică care au avut loc în Moldova.

„Îngrijorarea noastră crește odată ce noi observăm încălcarea legii și a standardelor democratice în Republica Moldova. În loc ca țara și oamenii săi să evolueze spre prosperitate, Partidul Democrat din Moldova, împreună cu Partidul Socialiștilor, în frunte cu liderul lor Plahotniuc, au ales consolidarea autocrației. Alianța PDM-PSRM a ignorat toate recomandările Comisiei de la Veneția și a schimbat sistemul electoral. PPE și ALDE denunță justiția selectivă care vrea să îi facă să tacă pe oponenți, ca și în cazul primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă”, se arată scris într-un comunicat de presă emis de instituții.

În contextul ultimelor evenimente politice din țară, cele două partide europene cer instituțiilor competente de la Bruxelles să evalueze cele întâmplate și, ulterior, să întreprindă măsuri.

„Prin urmare, PPE și ALDE solicită instituțiilor europene, inclusiv Serviciul European de Acțiune Externă, cât și Consiliul Europei, să evalueze imediat încălcarea legii și a standardelor democratice din Replica Moldova, să stopeze orice finanțare europeană, să aplice cele mai stricte condiții pentru orice alt viitor suport financiar și să reevalueze, cât mai curând posibil, acordul de asociere UE-Moldova”, au mai scris aceștia.

Contactat de TV8, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat a respins acuzațiile aduse de cei doi lideri europeni.

„În scrisoare se vorbește că nu s-au luat în considerație recomandările Comisiei de la Veneția, ba da, s-au luat. Timp de cinci luni au avut loc negocieri, au avut loc dezbateri pentru a implementa acele recomandări. Iar acordarea acestor macro-finanțări, trebuie să le reamintim că nu este pentru Guvernul actual și nu este pentru partidul democrat, dar este în continuare pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat, pentru TV8, Vitale Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat.

Între timp, textul declarației i-au bucurat pe socialiști. „În ceea ce privește stoparea finanțării, am spus-o de nenumărate ori, ar fi foarte bine ca acest lucru să se întâmple, pentru că asta ar grăbi alegerile parlamentare anticipate. În ceea ce privește revizuirea acordului de asociere, noi am zis de multe ori că demult trebuia făcut acest lucru. Acordul trebuie să fie în folosul cetățenilor. El trebuie să lucreze pentru cetățeni”, a declarat, de cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban.

Anterior și înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că aprobarea votului mixt contravine recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția.

Menționăm că această reacție din partea PPE și ALDE vine în contextul în care la data de 20 iulie curent, Parlamentul Republicii Moldova, cu votul a 74 de deputați, a schimbat sistemul electoral din țară și a introdus votul mixt.