/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Echipamente de ultimă generație la UTM. Instituția va lansa 20 de proiecte majore

27 iulie 2017, ora 12:24

1. Laborator de Automatică Siemens cu tehnologie de ultimă generație, dotat de corporația germană Siemens, lider mondial în domeniul automatizărilor industriale.

Valoarea echipamentelor: 250 000 lei

2. Laborator de Toleranță și Control Dimensional, utilat cu echipamente de ultimă oră, donate de corporația japoneză Mitutoyo, lider mondial în domeniul măsurărilor, metrologiei și asigurării calității în industria construcției de mașini și automotive.

Valoarea echipamentelor: 300 000 lei

3. Lansarea unui spațiu de coworking și fabricare MAKER SPACE pe 900 m.p., arondat Centrului de Instruire și Inovații TEKWILL, care va oferi posibilități de prototipare, modelare și fabricare, dotat cu echipamente industriale de ultimă generație pentru prelucrarea materialelor (lemnului, metalelor, plastic), printere 3D și soluții IoT. Implementat prin Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de către de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida).

Valoarea echipamentelor: 3,9 mil lei

4. Reamplasarea pavilionului RM de la WorldExpo Milano-2015 (cubul din Milano) în campusul Râșcani al UTM, cu utilizarea acestuia în cadrul activităților didactice și expoziționale.

5. Laboratorul „Game development și Grafică computerizată” dotat cu stații grafice performante Apple iMac, urmând să fie completat cu echipamente pentru realitatea virtuală și augmentată.

Valoarea echipamentelor: 850 000 lei

6. Laborator Internet of Things (IoT), pentru proiectarea și crearea sistemelor de monitorizare și conducere la distanță a diverselor procese. Implementat prin Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Agenţia Suedeză – Sida.

Valoarea echipamentelor: 147 000 lei

7. Laborator Măsurări, Traductoare și Acționări, pentru studiul conceptelor de bază privind măsurările electrice, traductoare, elemente de execuție și achiziția de date în sistemele automate, mecatronică și robotică. Finanțat de Proiectul de Competitivitate al USAID și Ambasada Suediei în Republica Moldova (Sida).

Valoarea echipamentelor: 1,2 mil lei

8. Laborator Robotică Industrială, dedicat studiului dispozitivelor și componentelor sistemelor robotizate și mecatronice, dezvoltarea aplicațiilor sistemelor robotice, elaborarea algoritmilor de inteligență artificială. Finanțat de Proiectul de Competitivitate al USAID și Ambasada Suediei în Republica Moldova (Sida).

Valoarea echipamentelor: 230 000 lei

9. Consolidarea și extinderea proiectelor comune, realizate de Facultatea Textile și Poligrafie și Centrul de excelență în design „ZIPHOUSE” cu școlile de design vestimentar din Milano.

Valoare: 420 000 lei

10. Laboratorul de Anti-malware și Anti-virus amenajat de compania BitDefender, care se alătură laboratorului de securitate informațională NATO din cadrul Centrului de CyberSecutity UTM.
Valoare: 1 mil lei

11. Laboratorul Securitatea Rețelelor dotat de corporația NEC și compania CISCO Systems, dedicat studiului securității sistemelor informaționale și telecomunicații.

Valoare: 630 000 lei

12. Consolidarea capacităților Centrului Naţional de Inginerie Biomedicală cu dispozitive moderne, echipamente și aparate electronice de măsurare, laboratoare tehnologice, microscoape electronice, sisteme cu microprocesoare, dispozitive reconfigurabile.

Valoarea achizițiilor: 2,7 mil lei

-Înzestrarea cu dispozitive necesare a Centrului Naţional de Securitate Nucleară din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei.

Valoarea achizițiilor: 540 000 lei

-Dezvoltarea laboratoarele didactico-ştiinţifice ale Centrului NIBM „Tehnologii Microelectronice şi Nanotehnologii” şi „Ingineria Sistemelor Microelectronice”.

Valoarea achizițiilor: 1,5 mil lei

13. Laboratoare dotate cu standuri experimentale și echipamente moderne produse de compania germană G.U.N.T. pentru Facultatea Energetică și Inginerie Electrică.

Valoarea echipamentelor: 3,2 mil lei

14. Finalizarea dotării laboratoarelor de la Facultatea Tehnologia Alimentelor cu finanțare din partea Băncii Europene de Investiții (în total pentru 3 ani – 1.8 mil euro)

Valoarea echipamentelor: 4,2 mil lei

15. Cursuri CISCO – Integrarea în curricula universitară a cursurilor fundamentale în domeniul Tehnologiei Informației ale corporației CISCO la toate facultățile UTM, cadrele didactice ale UTM fiind instruite în cadrul Centrului de Instruire şi Inovaţii TIC – TEKWILL. Ulterior, profesorii respectivi vor asigura predarea cursurilor autorizate Cisco Systems studenţilor Universităţii Tehnice a Moldovei.

16. Redotarea Laboratorului de Modelare și Grafică Computerizată a Departamentului Design Industrial şi de Produs cu stații grafice Apple iMac, All-In-One și tablete grafice WACOM.

Valoarea echipamentelor: 360 000 lei

17. Lansarea unui spațiu inovativ cu 4 săli de studii tehnologizate „Future classroom”, care va oferi studenților și profesorilor posibilitatea de a experimenta noi abordări pedagogice într-un mediu de învățare flexibil. Sălile de studii respective reprezintă un spațiu reconfigurabil și complet, echipat cu instrumente TIC de ultimă generație pentru desfășurarea activităților de predare-învățare individual și în echipă.

Valoare: 1,5 mil lei

18. Valorificarea oportunităților oferite de IBM Academic Initiative, platforma educațională, de conținut și cercetare oferită de corporația IBM, UTM fiind unica instituție din Republica Moldova cu acces, atât pentru profesori, cât și pentru studenți.

Valoare: 2,1 mil lei

19. Lansarea Centrului R&D (cercetare și dezvoltare) al corporației germane DRÄXLMAIER, primul de acest gen în RM. Amplasat în campusul Râșcani al UTM, centrul va oferi suport și asistență studenților și profesorilor din cadrul Facultății Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi.

20. Laboratorul „Ingineria transportului feroviar” dotat cu echipamente și mostre de vehicule, locomotive și vagoane oferite de către ÎS „Calea Ferată a Moldovei”.

Valoarea echipamentelor: 500 000 lei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram