În contextul în care deja două partide europene au criticat decizia Parlamentului de a modifica sistemul electoral și au cerut Uniunii Europene să oprească orice finanțare pentru țara noastră, dar și să reevalueze acordul de asociere UE-RM, eurodeputatul Siegfried Mureșan dă asigurări că Uniunea Europeană nu cere nimic cetățenilor Republicii Moldova, le cere, însă, categoric guvernanților să respecte legea și cetățenii.

„Uniunea Europeană cere politicienilor să ia măsuri care să împiedice corupția și furtul din banul public, le cere să transparentizeze actul de guvernare astfel încât cetățenii să știe ce se decide pe banii și în numele lor. Toate acestea nu sunt condiții impuse cetățenilor, cum, în cel mai curat stil de manipulare, susține președintele Igor Dodon. Cetățenilor de rând din Republica Moldova Uniunea Europeană nu le cere, ci le oferă bani gratuiți pentru dezvoltarea investițiilor și a afacerilor, pentru renovarea de școli și spitale, pentru infrastructură”, explică Siegfried Mureșan într-un comunicat de presă.

Potrivit eurodeputatului, cetățenii Republicii Moldova ar trebui să privească în jur și să observe că din partea Federației Ruse nu avem atât de multă susținere financiară, iar în perioada în care la guvernare erau comuniștii, Moldova se adâncea în sărăcie și corupție.

Totodată, acesta a mai dezmințit informațiile referitoare la condițiile impuse de Uniunea Europeană privind căsătoriile între persoane de același sex.

„Cât despre dezinformările nedemne de un șef de stat și atât de stângace ale președintelui Igor Dodon, este suficient ca moldovenii să privească la România și să vadă că UE nu a impus nici aici, așa cum nu a impus în nicio altă țară, măsuri cu care cetățenii nu sunt de acord”.

Amintim că, Liderul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Hans van Baalen și cel al Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, au scris o declarație comună prin care cer, în regim de urgență, instituțiilor europene să ia atitudine în legătură cu ultimele evenimente din viața politică care au avut loc în Moldova.

Anterior și înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că aprobarea votului mixt contravine recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția.