După ce Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ, inițiat de Igor Dodon, Mihai Ghimpu a declarat presei că este mulțumit de decizia de astăzi.

„Da, chiar vreau să vă spun că sunt foarte mulțumit. Decizia e argumentată mai mult decât am cerut noi. Sunt oameni care cunosc bine Constituția. Domnul președinte al vostru trebuie să înțeleagă că cel care se împotrivește legii și istoriei este strivit, mai devreme sau mai târziu, și e aruncat la coșul de gunoi, ca să nu spun tomberon”, a menționat Ghimpu.

Întrebat de jurnaliști ce crede despre declarația făcută de Dodon precum că va semna un nou decret dacă Curtea Constituțională va declara neconstituțional referendumul, liderul liberalilor a menționat că șeful statului se află la grădiniță și nu la Președinție: „Hotărârea Curții Constituționale este obligatorie și pentru președinte”.

Curtea Constituțională a admis sesizarea deputaților liberali și a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, privind desfășurarea referendumului consultativ din 24 septembrie. Potrivit Curții Constituționale, întrebările din cadrul referendumului depășesc competențele președintelui și nu pot fi supuse unui referendum consultativ. Mai mult decât atât, acestea vizează domenii total distincte.