După ce Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ, inițiat de Igor Dodon, președintele a venit cu o reacție în acest sens și menționează că această decizie este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertăților lor de a se expune pe subiecte de interes național.

„Ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Și au decis să blocheze acțiunile mele, trădându-și din nou slăbiciunea și teama. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit șefului statului, prin decizia de azi, Curtea a demonstrat că este politizată, părtinitoare și supusă anumitor influențe ideologice.

„Apropo, în anul 1999 prin decretul președintelui Republicii Molodva a fost numit referendumul consultativ, fără intervenția Parlamentului, și a fost validat de către Curtea Constituțională. Astfel stabilim că astăzi CC a adoptat hotărârea într-un mod subiectiv și părtinitor, reieșind din fobiile colegiului ei față de președintelui Republicii Moldova”, a mai menționat președintele.

Dodon a subliniat că nu se va opri de la intenția sa de consulta poporul pe chestiuni de importanță națională: „Vom veni cu alte inițiative în acest sens”. Acesta a declarat că va convoca mâine ședința Consilului Republican al PSRM unde vor lua o decizie în această privință. „Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui”.

Amintim că, Curtea Constituțională a admis sesizarea deputaților liberali și a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, privind desfășurarea referendumului consultativ din 24 septembrie. Potrivit Curții Constituționale, întrebările din cadrul referendumului depășesc competențele președintelui și nu pot fi supuse unui referendum consultativ. Mai mult decât atât, acestea vizează domenii total distincte.