Membrii unei comisii republicane care au verificat testele la fizica susțin că acestea au fost scrise corect. Asta după ce viceministrul Educației, Liliana Pogolșa a declarat în plenul Parlamentului că itemii au conținut erori. Acedemicienii și doctorii în fizică spun ca s-a făcut scandal degeaba. Între timp, Guvernul a decis că 54 de elevi vor primi note mai mari cu un punct la testul de la fizică.

După publicarea rezultatelor la BAC, mai mulți profesori au înaintat către Ministerul Educației o scrisoare prin care au cerut că anumiți itemi din examen să fie anulați, pentru că aceștia ar conține mai multe erori. O comisie specială a anunțat că toți itemii au fost verificați încă o dată, iar învinuirile aduse sunt nefondate.

„Problemele la fizică, care aparent păreau neideale, erau toate calitative și puteau fi soluționate. Mie îmi pare rău că așa situații puteau fi create, că așa situații au fost discutate în Parlament”, spune Leonid Cucu, academician.

„Problemele testului sunt formulate corect din punct de vedere științific. Toate învinuirile care au fost aduse că cineva nu a făcut bine, nu trebuie aduse fără a fi verificate”, a menționat Florentin Paladi, doctor habilitat, catedra fizică.

În acest an, 187 de candidați s-au înscris pentru a susține proba de BAC la fizică. 94 din aceștia au susținut examenul în prima sesiune.