Cișmele de altă dată reînvie pe străzile din capitală. Una din ele a apărut deja la o intersecție din Chișinău. Unii, mai nostalgici, și-au amintit imediat de copilărie și de timpurile în care locuitorii capitalei se răcoreau cu apă din cișmea. Alții, însă s-au arătat sceptici și cu greu au putut să bea o gură de apă.

Cișmeaua este amplasată la intersecția străzilor Columna și Pușkin pentru o perioadă experimentală, iar ulterior acestea ar putea să apară și în alte locuri din capitală. Pentru Andrei Lazăr, această cișmea înseamnă ceva mai mult decât apă pe gratis. Bărbatul și-a reamintit cu nostalgie de copilărie când, la orice colț de stradă, fiecare se putea răcori cu apă rece din artiziană.

„Erau modele mai diferite decât acelea, te duceai, apăsai, așteptai să curgă apa caldă și după venea apă rece, nu a fost pahar, nu a fost nimic, cu gura și serveai apă”, a spus Andrei Lazăr.

Instalația a fost pe placul mai multor trecători care spun că, astfel, autoritățile municipale se gândesc la nevoile oamenilor. Oamenii consideră că lumea are nevoie de apă potabilă pe căldura asta, iar instalația este binevenită.

Altcineva a fost de părere că locul cișmelei nu este aici, ci în scuarul Catedralei și consideră că aceasta va fi distrusă în scurt timp.

S-au găsit și din cei care au spus că sunt gata să se ia la bătaie cu răufăcatorii care vor încerca să strice instalația.

Autoritățile de la Apa Canal au procurat 13 astfel de instalații, dar nu a putut să spună cât exact au costat acestea. Ele urmează să fie amplasate în mai multe locuri din capitala, iar pe data de 9 august vor fi inaugurate, oficial. Cișmele sunt des întâlnite în țările europene, locuitorii având tot timpul la îndemâna surse gratuite cu apă potabila.