/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Moldovencele sunt mai longevive. „Nu are așa multe dureri de cap cum are bărbatul”

missing
27 iulie 2017, ora 18:34

Mătușa Feodosia din Bozieni a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. I-a trăit pe toți la sat și a muncit cât au ținut-o puterile. Soțul nu a rezistat și a murit în ’96: „Chiar iaca mă uit că din ale noastre neamuri, chiar și din cumetri sunt mai multe femei vădane, nu bărbați, rar care sunt câte un vădăoi”.

Bătrânica spune că secretul unei vieți lungi constă în mișcare și multă muncă: „Secretul e munca și umblatul, cu cât omul umblă mai mult cu atât mai bine”.

În efectele longevive ale muncii crede și Domnica Țurcanu. Femeia are aproape 70 de ani și practic toată viața a lucrat contabil: „Acele care mai stau pe la umbră și se caută o întind, dar cea care a muncit ca căluțul are alt destin”.

De câțiva ani trăiește fără soț, care a decedat. A crescut trei copii, are cinci nepoți și doi strănepoți cu care își alină bătrânețea: „În vremea noastră noi am avut lucru ca la armată, copii trebuia să-i duco la grădiniță, ca la lucru să fii la oră și înapoi iar la oră. Mie așa și îmi zice feciorul cel mare: Mamă, ți-ai mântuit armata”.

În timp ce femeile au salutat studiul Biroului de Statistică, bărbații au cam strâmbat din nas la vestea că trăiesc cu opt ani mai puțin.

„Cam n-aș crede eu că e drept, trăiesc și bărbații. Bunelul meu a trăit 80, tata 90 a fost și pe război, au fost chinuri pe vremea ceea”.

„Viața și-o fac oamenii singuri, cu cât mai mult bei cu atât mai puțin trăiești. Sunt alții că sunt hapsâni la lucru îi dau bătaie până când cad dar, altul doarme toată ziua și tot mai puțin trăiește”.

„Cred pentru ceea că nu are așa multe dureri de cap cum are bărbatul”.

Specialiștii spun că femeile trăiesc mai mult decât bărbații deoarece sunt mai emotive și mai ușor își exteriorizează emoțiile. În cazul bărbaților este puțin altfel.

„Un bărbat este educat încă de mic copil, tu trebuie să nu plângi pentru că ești bărbat sau să ai anumite aspecte ce țin de relaționarea cu alte persoane”, a spus Natalia Vladicescu, sociolog.

Și stilul de viață al bărbaților este un alt factor care mai taie din ani. Aceștia merg la mai multe riscuri, sunt implicați mai des în accidente fatale, dar și consumă mai mult alcool, tutun și droguri: „Bărbații trebuie să se ocupe mai mult de sănătate, pentru că dacă o să mergeți în instituțiile medicale marea majoritatea a celor care se adresează la medicul de familie sunt femei”, a mai menționat sociologul.

Potrivit Biroului Național de Statistică, durata medie a vieţii în Republica Moldova, în anul 2016, a constituit 72,2 ani. Bărbaţii trăiesc, în medie, 68 de ani, în timp ce femeile – 76.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram