Fotbalul american este unul dintre cele mai periculoase și dure sporturi din lume. Cel puțin asta a demonstrat un studiu, difuzat de CNN, după ce s-a cercetat creierul unor jucători care și-au încheiat cariera. Potrivit sondajului, în majoritatea cazurilor, sportivii au fost diagnosticați cu un traumatism al creierului ce poate cauza pierderi de memorie, demență sau depresie.

La studiul difuzat de CNN, sponsorizat de National Fotbal League, au participat 111 voluntari, toți foști fotbaliști profesioniști. Rezultatul a fost unul extrem, la 110 dintre ei fiind depistată encefalie traumatică, un sindrom care poate duce la agresiune, demență, depresie, pierderi de memorie sau chiar deces. Până în prezent, această diagnostică se stabilea doar după moarte, în urma autopsiilor.

De-a lungul timpului, conducerea NFL a contestat că fotbalul poate provoca aceasta afecțiune, însă, pe parcurs, sub presiunea publicului și a instanțelor și-a recunoscut erorile și a fost de acord să achite timp de 65 de ani un total de aproximativ de un miliard de euro pentru 20.000 de foști fotbaliști, care au fost diagnosticați cu acest sindrom.

Printre sporturile care pot cauza afecțiunea encefalia traumatică se mai numără rugby, BOX-UL și luptele marțiale.