Atenție, fumători! Din 2018, veți fi șocați să vedeți pe pachetele de țigări imagini înfiorătoare despre efectele nocive ale fumatului. Pictogramele arată plămâni distruși de cancer, dinți stricați, femei însărcinate fumând, dar și copii, afectați de consumul de țigări. Fotografiile au fost prezentate în cadrul unei ședințe guvern, în cadrul căreia a fost aprobat și un regulament în acest sens.

Dacă în prezent pachetele de țigări sunt însoțite doar de mesaje sugestive, cum ar fi „Fumatul ucide!”, din anul 2018 pe ele vor apărea și poze cu efectele fumatului. Pictogramele șocante vor acoperi, practic, toată suprafața ambalajului.

Majoritatea oamenilor au fost șocați de ilustrațiile aprobate de autorități. „Este foarte strașnic să vezi asta. Desigur că după așa ceva nici nu-ți mai vine să fumezi”, spune un locuitor al capitalei.

„Dacă sincer la unele fotografii îmi este greață să mă uit. Iată la aceste fotografii nu este plăcut să te uiți. Eu cred că psihologic undeva, în subconștient, acest mesaj se întipărește și te urmărește”, spune un alt locuitor.

Alții însă sunt de părerea că noile imagini nu vor avea efect și sunt inutile. „În multe țări, în Turcia, Rusia, spre exemplu, peste tot sunt astfel de imagini. Afectează poate emoțional, dar foarte puțin”, este de părerea un al bărbat.

Totodată, pe fiecare pachet de țigări va fi imprimat și numărul de telefon al liniei verzi pentru cei care vor să se lase de fumat, dar nu pot. Potrivit datelor oficiale, anual, în Republica Moldova, se înregistrează circa cinci mii de decese din cauza bolilor cauzate de consumul tutunului. Potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății, efectuat în 2013, în Republica Moldova 25 la sută din populația adultă fumează.