La tabăra de odihnă pentru copii din Cornești, colaboratorii Direcției pentru Siguranța Alimentelor a raionului Ungheni au depistat produse alimentare alterate și expirate care urmau să fie consumate de către copii. Potrivit unghiul.info, produsele alimentare de origine vegetală ar fi transportate în comun cu produse alimentare de origine animală.

În timpul controlului la tabăra din Cornești s-a constatat că nu toate produsele alimentare ar fi însoțite de acte ce confirmă proveniența, totodată ar fi fost depistate produse neconforme și cu termenul expirat: brânză de vaci – 20 kg; smântână – 10 kg; carne de bovină – 5 kg; cașcaval cu cheag tare – 5 kg; carne de pui – 45 kg, bifidoc – 20 kg.

De asemenea, personalul care asigura transportarea și manipularea produselor alimentare nu ar fi avut controlul medical și vestimentația specială de protecție sanitară a produselor alimentare. În același timp, din motivul nerespectării condițiilor termice de păstrare a produselor ușor alterabile, produsele distribuite deja ar fi fost neconforme.

Șefa Direcției Educație, Iulia Pancu, a menționat faptul că cei care s-ar face vinovați de aceste încălcări ar fi atât distribuitorii, cât și șeful taberei. „Noi am audiat ambele părți, fiecare din ele spunându-și părerea. Furnizorii au zis că ei au livrat produsele așa cum o fac de obicei. Ca întotdeauna, ei ajung în jurul orei 12, ceea ce presupune că atunci sunt și cele mai mari călduri. Este evident că vinovat s-ar face și directorul taberei, care nu ar fi verificat corespunzător produsele. El a fost amendat și eliberat din funcție”, a menționat aceasta pentru unghiul.info.

Potrivit fostului director al taberei, Nicanor Lazariuc, căldura ar fi de vină pentru aceste nereguli. „Într-adevăr, este și vina mea, nu am fost atent la verificarea alimentelor. La prima vedere erau în regulă, aveau valabilitate, la noi condițiile de păstrare sunt bune, avem cameră frigorifică. Cel mai probabil produsele s-ar fi alterat pe drum, în acea zi temperaturile ajunsese până la 40 de grade, iar noi am fi fost ultimii care am primit produsele. Acum nu-mi rămâne decât să cred că amenda maximă care am primit-o să-mi fie compensată 100% de către furnizori”, a spus el pentru sursa menționată.

Totodată, în aceste condiții activitatea taberei nu a fost periclitată. Produsele alterate au fost înlocuite cu altele. Chiar și bifidocul care îl primeau copiii a fost înlocuit cu chefir. Turele vor fi organizate în continuare conform planului, ultima fiind cea cu începere de pe 7 august care va închide sezonul estival pe data de 17 august.

Conducerea taberei asigură părinții că nu sunt puși în pericol copiii, întrucât bucătăresele au experiență de mulți ani și dacă în timpul pregătirii bucatelor consideră că acestea nu sunt benefice pentru copii, renunță la ele.