Reprezentanţii Republicii Moldova în CUC au făcut apel către toate delegaţiile, ca pe timpul concediului estival, să se abţină de la careva acțiuni unilaterale, care ar putea duce la destabilizarea situației în perimetrul Zonei de Securitate.

Apelul a survenit în contextul informației oficiale publicate pe site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse, precum că efectivul din cadrul GOTR care staționează ilegal în stânga Nistrului a început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea râului Nistru. Exercițiul militar ar urma să se desfășoare la sfârșitul acestei luni unde vor fi implicaţi 50 de militari, tehnică de luptă, inclusiv blindate.

„Este de menţionat, că atribuțiile declarate ale GOTR nu prevăd traversarea obstacolelor de apă, în special, în Zona de Securitate, pe perimetrul căreia este situată şi albia râului Nistru. Astfel, acțiunile unilaterale programate de GOTR, care trebuie să respecte neutralitatea, ar putea distorsiona și compromite operațiunea de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Cu regret, însă, constatăm că reprezentanții transnistreni și ai Federației Ruse în CUC ignorând apelul şi manifestând dezacord la cele menţionate se împotrivesc la asumarea responsabilității de a evita, pe perioada vacanţei, provocările în Zona de Securitate”, se menționează într-un comunicat de presă.

La 27 iulie curent, în or. Bender, Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit în ultima şedinţă ordinară din această sesiune, iar pentru 7 septembrie este programată următoarea ședință.