/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Dodon a semnat decretul! Domnica Manole a fost eliberată oficial din funcția de judecător

missing
28 iulie 2017, ora 11:24

„La baza decretului stă hotărârea CSM, pe care o apreciez ca o hotărâre abuzivă și ilegală. E un act de justiție selectivă față de judecătorul Domnica Manole. CSM a încălcat grav legea și a sfidat-o, fiindcă nu deține competența de a elibera un judecător din funcție. CSM are dreptul de a propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorilor doar în baza hotărârii Colegiului Disciplinar. Cât privește decretul emis de președinte, eu regret foarte mult că nu a respectat Constituția țării. Președintele e garantul respectării legislației, iar în situația respectivă nu a respectat buchia legii”, a menționat Domnica Manole pentru TV8.

La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. CSM a propus șefului statului să o elibereze din funcție. Atunci magistrata a apreciat această decizie ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. Domnica Manole mai declara că hotărârea CSM are și scopul de a intimida alți judecători care ar putea proceda cum a procedat ea, atunci când nu s-a lăsat influențată de către factorul administrativ.

În luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”.

Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de judecătoare și a sesizării președintelui CEC de atunci, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram